Байдън и Тръмп регистрират очаквани победи, ключови са колебаещи се щати

Президентът републиканец Доналд Тръмп и кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън печелят очаквано в щати, традиционно подкрепящи техните партии. Все още обаче е твърде рано за прогнози в ключовите щати, които обикновено решават изхода от надпреварата, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборната нощ започна с очаквани победи на двамата кандидати. Тръмп, например, спечели в Алабама, Мисисипи и Оклахома, а Байдън - в Масачузетс, Делауер, където живее, и във Вирджиния - някога спорен щат, превърнал се в демократически бастион.

Надпреварата в ключови щати като Флорида и Джорджия обаче е твърде оспорвана, за да се правят прогнози, въпреки че избирателните секции там затвориха, отбелязва АП.

Според телевизия Фокс нюз, цитирана от ТАСС, Байдън води в три важни колебаещи се щата - Пенсилвания, Мичиган и Охайо. Тръмп обаче изпревари своя съперник в може би най-важния спорен щат - Флорида.

При обработени 87 процента от подадените бюлетини във Флорида президентът републиканец получава 50 процента от гласовете там, а демократът - 48,9 процента. Флорида, която неведнъж е решавала изхода от президентски избори в САЩ, изпраща 29 електори в избирателната колегия, която официално избира президента - повече от всеки друг колебаещ се щат.

Тръмп изпревари Байдън и в друг голям щат - традиционния републиканския Тексас, където демократът отначало бе повел.

Според прогнози и оценки няколко пътя водят Байдън до Белия дом, докато Тръмп е длъжен да спечели няколко спорни щата. Първоначално фондовите пазари регистрираха ръст, очаквайки победа на демократа и бързо приемане на голям план за стимулиране на пострадалата от пандемията от новия коронавирус американска икономика. Впоследствие обаче ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като стана ясно, че изходът от надпреварата все още не е решен.

Рекордните 102 милиона американци гласуваха предсрочно в условията на пандемията от новия коронавирус - като дял това възлиза на 73 процента от всички избиратели преди четири години. В изборния ден, вторник, по места се завиха дълги опашки от желаещи да гласуват, въпреки опасенията от коронавируса в една страна, където той причини смъртта на над 230 хиляди души.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини