Правилният начин да се готви ориз

Разбира се нищо не може да промени популярната пропорция за приготвяне на ориза - 4 чаши вода 1 чаша ориз. Но има  детайли и именно с тях се заели учените. Защото тази много питателна, здравословна и популярна храна има един съществен недостатък.

Известно е, че оризът абсорбира около 10 пъти повече токсичен неорганичен арсен от другите зърнени култури. Това се дължи на специфичното за тази култура отглеждане в наводнени полета, което улеснява растенията да асимилират канцерогенни съединения от почвата и водата.

Много страни регулират допустимото ниво на арсен в ориза със закон, но тези стандарти не винаги се спазват. Например в началото на 2020 г. учени от Обединеното кралство тестваха 55 вида ориз, които могат да бъдат намерени на рафтовете на магазините в страната и установиха, че в повече от половината от тях арсенът е в по-високи количества от регламентираното от закона за деца под пет години.

Изследователи вече установиха, че нивото на неорганичен арсен в ориза може да бъде намалено по различни начини: чрез правилното измиване или със специфичен метод на готвене. Почти всички тези методи обаче значително намаляват съдържанието на хранителни вещества в ориза.

В ново проучване, публикувано в публикувано в Science of The Total Environment, екип от учени сравнява четири метода за подготовката на ориза, преди да бъде сготвен по популярния начин. Те искали да разберат доколко ще намалее арсенът, като същевременно се задържат хранителните вещества. Оризът бил приготвян по обичайния метод, при който зърната поглъщат цялата вода или бульон от тигана по време на процеса на готвене. Един част от ориза обаче бил предварително накиснат, втората -  просто измит, в третия експеримент оризът изобщо не бил измитит, а в четвъртия случай първо бил пропарен (бланширан).

Химичният анализ показал, че именно четвъртият метод дава възможност да се минимизират нивата на арсен, като същевременно се запазват хранителните вещества в ориза.

Ето как изследователите съветват да се приготвя ориз:

Кипнете водата, добавете ориз и го варете пет минути (използвайте 4 чаши вода за 1 чаша ориз). След това водата трябва да се изцеди, защото сега тя съдържа арсен, който е бил в зърната. Залейте ориза с прясна вода в съотношение 1:2. Покрийте тигана и оставете ориза да къкри, докато поеме цялата вода.

Според изследователите този метод премахва около 54% ​​вредни неорганични съединения от кафяв ориз и около 73% от бял, като същевременно запазва полезния фосфор, калий, магнезий, цинк и манган.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини