Скандал в парламента: Депутат под карантина ли осигури кворум за Бюджет 2021?

Пореден парламентарен скандал между управляващи и опозиция предизвика изненадваща промяна направена в последния момент в днешната програма на парламента. На председателски съвет тази сутрин е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене - на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет.

От БСП реагираха остро на ситуацията в пленарна зала, тъй като близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

При втори опит, таблото за регистрация отчете 121 народни представители, а Иван Ченчев от левицата обяви, че е видял с очите си как депутат от управляващото мнозинство, който официално би следвало да е под карантина, е влязъл в залата, за да се регистрира.

„Не само че управлявате с напазарувана група, а започнахте и болни хора да вкарвате“, каза той.

Друг ляв депутат Филип Попов поиска извънредните точки за бюджета да отпаднат с мотива, че „нашият правилник предвижда, че докладът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде внесен в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия“.

„Този срок не е изтекъл. Моля да се спазва правилникът и тази точка да отпадне“, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов Георги Свиленски също обвини управляващите, че нарушават правилника и действат по заповед.

„Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат докладите 24 часа по-рано. Разбирам, че трябва господин Борисов да изкара още някой и друг месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има достатъчно време да се запознаят народните представители, за да гласуват както трябва - по съвест, а не както трябва - по заповед“, каза той.

Предложението на БСП обаче не беше прието. Поименна проверка, поискана от ГЕБ, установи 130 депутати в залата. Бюджетните закони останаха в дневния ред.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Последни новини