Полицаите на протест на професионалния си празник

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Те искат 30% увеличение на заплатите с мотива, че са на първа линия в борбата с коронавирусната пандемия. Служителите на реда не са съгласни с предложеното им 15-процентно увеличение и от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“.

Недоволството възникна след правителствено постановление за 30% увеличение на заплатите на работещите в много администрации в страната.

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия, естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНР.

Вътрешният министър Христо Терзийски се застъпи за увеличение на заплатите, но припомни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15%. Той допълни, че с клас "прослужено време" и други надбавки, които също се увеличават, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще надхвърли 20%.

От градинката при църквата протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание.

Източник: offnews

Коментари в сайта (6)

  • 1
    :)
    : )
    6 0
    07:50, 9 ное 2020
    Що народ е на държавната копанка. . .
  • 2
    3,
    3,14
    8 -1
    07:56, 9 ное 2020
    Къде са протестиращите да напердашат еничарите-сега са без палки,газ и пищови!
  • 3
    Митков,не те видях на протеста на полицаите!Като протестираш,може и на теб Б.Б.да ти подхвърли някой лев от джипката,зер ти освен за пари,за друго не мислиш!Пък ти ще ни увеличиш такса смет още един път!
  • 4
    За
    Запознат
    4 -1
    09:30, 9 ное 2020
    Заради 10% или 15% увеличение на заплатите им, българската ченгесарска сган ще арестува дори собствените си майки и децата си.
  • 5
    Ам
    аман от фатмаци
    3 0
    09:55, 9 ное 2020
    Заптието е като псето, разбира само от тояга.
  • 6
    За
    За
    3 0
    10:14, 9 ное 2020
    Когато трябваше да протестирате биехте сега файда никаква мотайте се с плакати колкото искате
Последни новини