Ердоган и Путин обмислят съвместен механизъм за Нагорни Карабах, според източници

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обмислят създаване на общ двустранен механизъм извън Минската група за уреждане на въпроса за Нагорни Карабах, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на запознати източници.

Според източниците по време на разговор по телефона снощи между двамата е било взето решение за създаване на работна група за Нагорни Карабах. Такова предложение е било отправено от страна на турския лидер, но руският президент го е възприел благосклонно.

През следващите дни разговорите може да прераснат в преговори в двустранен формат и да бъде разработен модел извън Минската група, посочват източниците. Очаква се да бъде възпряно напредването на Азербайджан в Нагорни Карабах и да бъде даден шанс на преговорите.

Новият преговорен механизъм следва да се заеме с периода след евентуално спиране на огъня, а така също и да ръководи един политически процес за Нагорни Карабах. Според източниците целта е да бъдат прекратени сблъсъците и Армения да се изтегли от общо седем района. Путин и Ердоган вече са инструктирали външните си министри за развитията, които дори са провели разговор след разговора на двамата президенти, казват още те.

Азербайджански източници са посочили същевременно пред телевизията, че старите предложения вече не са на масата, а е необходимо ново предложение. Те открояват две ключови положения за Баку: първото е, че няма да има компромис с териториалната цялост на Азербайджан и второто, че трябва да бъде определен статутът на арменците, живеещи в района.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини