22 °C

Ремонтират 7 км от магистрала „Марица“ край Свиленград, затварят връзки

Започва ремонтът на 7-километров участък от магистрала „Марица“ в платното за София, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отсечката е в района на Свиленград /от 94-ти до 101-ви км/ и е построена преди повече от 30 години. При ремонтните дейности трафикът ще преминава двупосочно в платното за ГКПП „Капитан Андреево“. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, да спазват стриктно пътната сигнализация и ограничението на скоростта от 90 км/ч.

Заради ремонта ще бъдат затворени връзките за София и Свиленград на пътен възел „Свиленград“ /при 97-ми км/ в платното за столицата. Пътуващите от ГКПП „Капитан Андреево“ за Свиленград могат да продължат до пътен възел „Ново село“ /при 94-ти/, където да се върнат обратно на АМ „Марица“ в платното за ГКПП „Капитан Андреево“ и на пътен възел „Свиленград“ да слязат за Свиленград. Може да ползват и обходен маршрут – от пътен възел „Ново село“ на АМ „Марица“ да продължат по пътя за ГКПП „Капитан Петко войвода“ и по първокласния път София - Свиленград да стигнат до Свиленград. Пътуващите от Свиленград за София трябва да преминат по път I-8 София - Свиленград, по път II-89 до пътен възел „Ново село“ и от него по АМ „Марица“.

Временната организация за ремонт на отсечката се въвежда днес, а от утре стартират реалните строителни дейности. Проектът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 г.

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ „Марица“, в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата – едната с дължина 1,8 км в платното за София /от 101-ви до 103-ти км/, а другата е 3,6 км в двете платна /от 103-ви до км 107-ми км/. Ще бъдат обновени общо 12,5 км в посока София и 3,6 км в посока ГКПП „Капитан Андреево“.

Ремонтът на трите участъка от АМ „Марица“ ще е за 24,1 млн. лв. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4,2 млн. лв. Средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „АБ“ АД, с което АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково. За ограничителните системи отговаря „Юпитер 05“ ООД, с което АПИ има по договор по ЗОП за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, в който е и област Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ха
  хаха
  7 -5
  16:45, 12 ное 2020
  Герб пък се скъсаха да ремонтират.Грандиозни ремонти в последно време.Трябва да се раздадат едни пари, после да им върнат съответния процент .... ремонтират ли ремонтират ....идват избори, кервана си върви, някой умират от страх заради ковида, други се спукват да крадат ...
  • Х
   Х
   4 -3
   21:02, 12 ное 2020
   Виж какво ако искаш да караш по разбити пътища можеш да продължиш да го правиш на село. Магистралата трябва да се ремонтира за да е безопасна.
  • Оп
   ОПГ ГРОБ/ДПС
   2 0
   21:21, 12 ное 2020
   Никой не си купува
   хладилник , телевизор или лаптоп без гаранция :))
 • 2
  Ав
  Ав
  1 -1
  21:30, 12 ное 2020
  Защо пак аб ад
Последни новини