12 °C

"От пълно бездействие до пълно затваряне" - реакции на предложените мерки

Божидар Божанов, ИТ специалист:

Щабът предлага на Министерския съвет затваряне. Това добре, но нека коментирам процедурата.

Мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването, не с решение на Министерския съвет. Конструкцията, която гледаме, има няколко обяснения:

- министърът е предлагал на премиера тези мерки, но той е отказвал. Затова сега министърът хвърля топката към Борисов, за да получи отговора публично
- министърът (и щабът) не си говорят с премиера и затова се налага да му предлагат мерки с извънреден брифинг
- премиерът иска да тества обществената реакция с едни "предпоследни" мерки
- никой не знае какво се случва и затова се правят излишни процедурни стъпки.


Методи Лалов, общински съветник от "Демократична България":

Мерките, които правителството предлага да влязат в сила от петък, са адекватни и даже закъснели. Не по-малко наложително обаче е да има ясна и категорична подкрепа за бизнеса и за самоосигуряващите се лица, които издържат държавата, а за това няма и дума.

Борисов вдигна заплатите на чиновниците, а те няма да работят. ВСС раздава бонуси, а съдът едва креташе досега, скоро пак ще затвори.

Оставка!

Петър Банков:

Чудесно е, че се въвежда този локдаун, но пак не е помислено как да се помогне на хората, чиято работа и доходи ще бъдат засегнати от него. Тотална липса на координация и по-пространна мисъл, безкрайна нужда от оставка на това провалено правителство

Иван Червенков:

Освен в петък да се заключите в някой ресторант до март.

Диян Божидаров, журналист:

Би било огромна глупост сега, глупост, независимо от политическите пристрастия, предложенията на щаба да не се подкрепят от хората.

Грета Ганева, адвокат:

Премиерът заяви, че няма да има локдаун. Каза, че има план.

Сега се оказва, че ще има локдаун. Значи няма план. Значи няма премиер.

Елица Терзиева:

От едната крайност на бездействие в другата крайност на затваряне на държавата с безпрецедентни последствия за икономиката! Трябваше да бъде изработена стратегия много по-рано!

В Германия е обявен частичен локдаун от 2 ноември. Затовариха всички заведения, фитнес зали, козметични салони, хотели, забранени са мероприятията. Ресторантите могат да работят и да доставят храна вкъщи, съответно и доста хора поръчват, за да им помогнат да изкарат тази трудна фаза.

Правителството обаче не затвори градините и училищата, защото има научни изследвания, които показват, че малките деца и учениците поне до гимназиална възраст не разпространяват вируса или в много малка степен. А това позволява на родителите да работят.

Числата се стабилизират, макар и бавно.

Маски се носят от май месец в магазините, градския транспорт, на работа, а от около месец и в центровете на градовете, има зони, обозначени с табели. И тук не става въпрос дали хората вярват или не вярват в съществуването на вируса. Правилата се спазват от чуство за солидарност. Защото в такива кризи е от изключителна важност всеки човек да си даде сметка за отговорността му в едно гражданско общество.

В България в момента няма план за справянето с пандемията и за спасяването на икономиката...

Държава на автопилот в тежка криза, пандемия, на прага на следващата индустриалина революция и дигитална трансформация, която вече удря света и западна Европа и чука на българската врата... Пълно безумие, което няма да се реши просто с оставка, а с план/стратегия, незабавно необходим!!!

Мартин Белов:

Локдаун и допълнителни ограничения на правата без обявено извънредно положение са противоконституционни!

Ивайло Йорданов:

Много късно реагираха от щаба. Вместо да спасяват народа, тръгнаха да спасяват Борисов и запалиха държавата. Пълен хаос цари в здравеопазването ни.. Мангъровската бесовщина - " който оцелее, оцелее" се превърна в официална политика. Има една песен "След дъжд качулка, след сватба булка"...

Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България":

Строгите мерки, безкрайно закъснели и затова още по-строги, бяха неизбежни. Сега управляващите трябва незабавно да изхвърлят проектобюджета в кръглата папка и да предложат реален антикризисен бюджет за 2021 г. На първо място - програма за компенсации на малките фирми и самонаетите.

Tennis Fan:

Сега, да го слушам ли този брифинг, или да изчакам да си отменят разпорежданията, които ще ни съобщят на него?

Абе, Ангеле!

Да би мирно седяло, не би локдаун видяло.

hri1000

Този вирус изкара наяве един много интересен феномен - по-левите и либерални хора са за строги, крайни, дори диктаторски социално-икономически мерки, докато по-десните консервстивни хора са точно на обратното мнение.

Антоанета Цонева, "Да! България":

Ако не бяха набухали 3 милиарда в Турски/Руски поток, сега въпросът как и с какво ще се компенсират затворените бизнеси щеше да изглежда по много по-различен начин. С 3 милиарда по-различен.

Теодор Ушев, художник:

По-добре късно, отколкото никога. Най-после правителството се сети, че по-добре да действа разумно, отколкото популистки. Ако заведенията и баровете бяха останали отворени, Коледа и Януари щеше да е мор. Помислете и за това. Сега очакваме и те да си спазват задълженията - т.е. да има достатъчно и качествени здравни грижи.

Петьо Славов, адвокат:

Всяка мярка, която не се основава на солидарност, е обречена на провал. Ето този урок от пролетния локдаун не разбраха управляващите.

Самуил Петканов, "Не!Новините":

Сега в петък супервайзърът на мантинели и нерегламентиран шофьор на НСО ще излезе герой и ще рече:

"Да, ще послушам специалистите, трябва да подкрепим лекарите в тази все по-трудна битка. Но както трябва да изглежда, че мислим за здравеопазването, така трябва да изглежда, че мислим и за икономиката.

Затова оставяме да се играят мачовете от А група, като съдиите ще свирят от вкъщи, гледайки незаконни стриймове с 3 минути закъснение.

Моловете ще ги оставим отворени, за да нема скупчване за подаръци, ако ги отворим малко време преди Коледа и всеки се юрне.

За сметка на това ще затворим парковете, щото нали танто за танто са ни мерките.

Ще оставим отворени и кръчмите, защото Ричард мое да ме бие на канадска. Ама дискотеките нема, щото па Валери нали да е спокоен.

А преброителите, които ще се юрнат да влизат в къщата на всеки след 2021, ще носят кутии за дарения, за да наваксаме за тия Хелп кърма ли са, хел създарма ли са.

И децата, дето няма да ходят на училище и детска градина, съм нарЕдил на Краси и Геле да им подарат пиратки да си гърмат из квартала, така че да пъдат батковците и каките над 5 клас, къде вече ги пратихме у дома, а те ми митарстват да пушат.

Айде, че трябва със Севда, която вече не работи в Министерски съвет, да снимаме как отивам да пипам лели, които шият чували."

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

Ние разбираме нуждата от мерките, които налагат затварянето на нашия бизнес и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици, въпреки че са пагубни за туризма. Както неведнъж сме заявали в публичните си изяви и в поредицата от писма до Вас и министрите от кабинета, за нас най-важно е здравето на нашите гости и служители. Сигурни сме, че ще излезем от кризата заедно чрез общи мерки и сътрудничество.

За да оцелеем ние, нашите семейства и служители обаче настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчезна за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване.

Съгласни сме, че подобни на предвижданите мерки, за да спрат разпространението на вируса взеха редица европейски държави и страни от целия свят. Във всяка една от тях обаче освен за физическото оцеляване на гражданите и обществото бе помислено и за иконономическото.

През последните месеци БХРА изпрати редица писма и предложения до кабинета с мерки, които да позволят на нашия бизнес да оцелее, а на бюджета - да не бъде натоварен с допълнителни разходи за десетки хиляди служители, които са на път да останат без препитание.

Предложихме многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за да успеем да запазим работните им места. Настоявахме за помощ за разсрочване на банковите ни кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава, за редуциране на част от тях, за подпомагане на работодателите със затворен бизнес с процент от оборота им реализиран през 2019 г.

За съжаление ние не бяхме чути и не бяхме повикани на масата за преговори, като вместо това получавахме само косвени обещания, че се работи и ще бъдат предвидени още мерки за подпомагане на сектора.

Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката и в частност на туризма.

Отново подчертаваме, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подкрепя всички противоепидимични мерки, които биха запазили живота на нашите близки, клиенти и служители. Но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Ковид-19, тогава всички мерки се обезмислят.

Надяваме се и настояваме да чуем при обсъждането на новите мерки, които се планира да влязат в сила от 27 ноември, преди тяхното гласуване в МС и какви мерки сте предвидили за компенсация на работещите, бизнеса и в частност на туризма.

Сдружение на заведенията:

Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят.

Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест.

С оглед на предложеното затваряне на заведенията за хранене и развлечения, настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.
Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор.

В тази връзка, нашите справедливи искания се свеждат до:

1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.

Затова настояваме да ни бъде разяснено какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  22 -8
  12:36, 24 ное 2020
  Държавата трябва да освободи всички хора от плащане на кредити и битови сметки за периода на карантината
  Сега щом се затваря държавата, тя да приеме наредба, която да освободи ВСИЧКИ хора от плащане на кредити, битови сметки и задължения за целият период на карантината, БЕЗ ЛИХВИ И НАКАЗАНИЯ!
  Сега щом се затваря държавата, тя да приеме наредба, която да освободи ВСИЧКИ хора от плащане на кредити, битови сметки и задължения за целият период на карантината, БЕЗ ЛИХВИ И НАКАЗАНИЯ! Да се създаде организация за грижа на всички самотно живеещи и трудно подвижни хора! Да се осигури поне минимален базов доход за ВСИЧКИ, които няма да работят по време на карантината, визирам работещите, като така ще им се гарантира физическото оцеляване! Всяко учащо дете да получи устройство, през което да учи, както и безплатен интернет за периода на обучението! Време е тази държава да се погрижи народа и да оцелее, вместо да умира. Дали ще се умре от болест или от лудост и глад, все е умиране! Всички видяхме, на кого как се помогна. За обикновенният човек помощ НЯМА! Ако това не се направи заедно с въвеждането на мерките, това което ще последва ме е страх даже да го мисля.
  • Св
   Свинчо Пеефски
   6 -5
   16:04, 24 ное 2020
   Ти искаш да фалиращ
   Бай Чекмедже и Татко ми
 • 2
  Iv
  ivanna70
  2 -16
  13:33, 24 ное 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 3
  Ед
  Един от Вас
  10 -7
  14:19, 24 ное 2020
  Мислят за съхранение на здравната система, за съхранение на икономиката. Кога, най-сетне, ще помислят за оцеляването на хората! А то с техните мерки ще се обезсмисли и система на здравеопазване и икономика.
 • 4
  Тр
  трябва
  14 -4
  15:08, 24 ное 2020
  Разбира се, че трябва да се затворят повечето места, където има събиране на много хора. От миналия март - културни мероприятия почти няма! Частниците винаги намират вратички да избягва заповеди и забрани! Държавните институции напоследък уж работят - ама да не се ходи по тях! И за капак - лекарите лекуват по телефона! ДА се затваря поне да е ясно - че не може да се разчита та нищо! Трябва да работят аптеки и хранителни магазини! Всички други са предпоставка за разпространение на вируса и още починали! Защото вече няма легла по болниците, лекарите или са болни или са преуморени и не могат да обърнат внимание на истински спешните и критични пациенти! А учителите не само, че са болни, ами и вече са разпространители на заразата! Това е голата и гадна истина! Всеки е сам срещу ковида!
  • 11
   11111
   2 -6
   15:33, 24 ное 2020
   Защото официалната информация от НЗОК от 15 ноемвр... Виж коментара
  • До
   до трвбва
   2 -2
   18:05, 24 ное 2020
   Браво! Заглавието на публикацията говори достатъчно!?.
 • 5
  Го
  Гого от Сусам
  12 -4
  15:32, 24 ное 2020
  Правителството разчита на съзнанието на българина. Грешка. От началото на пандемията досега се доказа, че думи като съзнание и отговорност са напълно непознати за тези географски ширини. От 8 месеца българинът е инфекционист, медик, специалист по заразни болести, експерт по здравеопазване, бизнес, мерки и стратегии. Той знае всичко и от всичко разбира. Българинът не осъзнава какво се случва около него. Не му пука. Не признава авторитети, но вярва на глупостите в социалните мрежи, в конспирациите, в чипиране с ваксини и в лъжепророци като Мангъров. "Една жена каза", бе заменено от "пише го във Фейсбук". Тези, които горяха преди месеци маски, дано са наясно, че изгориха работата на стотици хиляди хора. И сега берем горчивите плодове на всичко това.
 • 6
  Те
  Терминал 3
  12 -4
  15:58, 24 ное 2020
  Не знам колко трябва да си прост да вдигнеш заплатите на държавните чиновници, да позволиш раздаването на баснословни бонуси пак в държавни структури и в същото време да обречеш работещите в частния сектор, които не са никак малко, на нулев доход и то точно през зимата, в навечерието на коледа. Кой е двигателя на икономиката бе малоумници - държавния чиновник или частника. Се е било да ни управляват прости хора ама тея сегашните бият всички рекорди.
  • Къ
   къде
   8 -3
   16:24, 24 ное 2020
   е тая икономика,че нещо не я виждам.Само алъш-вериш.
  • Бе
   Без чиновници
   5 -2
   06:23, 25 ное 2020
   Всички чиновници- доброволци в болниците. Да се затворят държавните учреждения, да се изключат парното и тока. Щом се "затваря държавата", първо да се започне от канцелариите й!!!!!
  • До
   До без чиновници
   2 -1
   09:00, 25 ное 2020
   *********, а ти доброволец ще отидеш ли?
 • 7
  Да
  Далавераджии сте...
  20 -1
  16:38, 24 ное 2020
  Айде стига сте ревали бе ЧАСТНИЦИТЕ! Значи когато вие експлоатирате служители за минимална заплата и без епидемия - добре! Ама сега когато някой се опитва да наложи мерки, от които ви спират далаверите - не може! Ей не се наядохте бе - може да продавате 3в1 от 15 стотинки взето от големите вериги на 2.80-3.50 лв. в заведенията си! Сакън да не ви затворя, да не печелите колко пъти идва - поне 20 пъти, че и повече! От март до сега цените на всички храни по заведения - растат поне двойно и тройно и паралелно с това намалят двойно като грамаж! Стоките по всички магазини - от препарати до дрехи са отново двойни и тройни! Лекарствата - също са в пъти по-скъпи! И всичко това го предлагате и прибирате вие ЧАСТНИЦИТЕ! Наистина не се наядохте! При вас не опира как да оцелеете, а как да не ви спре кранчето за печалби, за скъпи коли, почивки, маркови дрехи и все такива глупости, които като ги имате и си мислите че сте успели! Ами като за олигофрени - успели сте! Ама не сте хора, ами Мошеници! И нищо не давате на това общество - само грабите - от труда на служителите и от нас гражданите с некачествени стоки, услуги и с дори развалени храни и вредни продукти!
  • То
   Тонев
   7 -4
   20:04, 24 ное 2020
   Приятел, заетите в частния сектор не са само собствениците, айде малко да помислиш и разграничиш нещата. Разбирам, че си държавен служител, намърдан с връзки някъде и ще я караш до пенсия, ама има и хора дето си скъсват задника от бачкане в частния сектор. За тези хора става въпрос, цял живот тормозени от прости шефове осигурявани и работещи на минимална заплата, а сега ще ги изработи и държавата. И не ми казвай само да са учили, щото голяма част от тея хора са много по-образовани от стотиците мишки, намърдани на топли държавни местенца.
  • До
   До Тонев
   2 -2
   21:56, 24 ное 2020
   Приятел, хайде и ти не ми ги възвеличавай прекалено таз "голяма част" от работещите в частния бизнес, колко невероятно по-образовани и компетенти са от други. Ако наистина беше така изобщо нямаше да работят за прости шефове или ако работят, то ще е за съвсем кратко. И да, това да си учил е основен фактор на пазара на труда, който ще ти определя заплатата за в бъдеще.
 • 8
  11
  11111
  4 -2
  22:02, 24 ное 2020
  „Моето мнение е, че не трябва да се затваря държавата, а обратното! През 2003/2004 г. със SARS нямаше такъв проблем. Тези, които манипулираха този коронавирус китайци ли са, корейци ли са, японци ли са не знам, целят да изпълнят интересите на някои от големите фирми! Не може 2003/2004 г. да има такава вирусна инфекция и за година и половина и помен не остана и Европа не пострада, а повече арабските и азиатските държави. След това някой се сети и каза: „дайте да унищожим Европа!“, коментира проф. Чирков.

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини