1 °C

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа, предизвиквайки тревога сред птицевъдите предвид предишни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, пише Ройтерс.

Болестта е установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, след като Русия, Казахстан и Израел вече пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, но за огнища се съобщава и в птицеферми. Това вече е довело до смъртта или превантивното избиване на поне 1,6 милиона пилета и патици в региона.

В Нидерландия, която е най-големият европейски износител на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха ликвидирани заради вируса през есента, а над 900 000 умряха в само една ферма в Полша, съобщиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите сред диви птици е по-голям отколкото през миналите две години заради мащабната поява на различни видове птичи грип в Европа, посочи говорител на института Фридрих-Льофлер, който е германската агенция за проучване на заразните болести сред животните.

В Русия към края на октомври бяха загубени вече 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една ферма близо до Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният щам в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато регионът преживя най-голямата епидемия сред домашните и дивите птици. Има обаче и съобщения за установяване на щамовете H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е нисък, Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса трябва да се следи внимателно. Известно е, че щамът H5N1 може да зарази и хора.

Представители на птицевъдния сектор в ЕС изразиха безпокойство от новата епидемия, но заявиха, че вече имат опит в борбата с болестта.

Повече страни повишиха степента на тревога до УвисокаФ, което означава, че всички видове птици трябва да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, подобно на други болести при животните, страните вносители често налагат търговски ограничения. Това би засилило проблемите, предизвикани от ограниченията заради коронавируса, които вече застрашават да намалят продажбите през празничния сезон. За смекчаване на последиците обаче може да помогне практиката на страните вносители да ограничават мерките само до отделните региони, засегнати от вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини