Проф. Генчо Начев: Рискови са хората със сърдечни проблеми

Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Той подчерта, че той самият е привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи. Трябва обаче да се мисли и за икономиката, отбеляза проф. Начев. По думите му в момента е постигнат баланс, но трябва да се увеличи контролът върху ограниченията.

Той посочи, че съгласно математическите модели на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките.

Проф. Начев заяви, че в УМБАЛ "Св. Екатерина" има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал. Той подчерта, че възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. По негови думи трябвало да се чакат здравни кризи, за да се повишат заплатите на медиците.

По думи на проф. Начев в неговата болница е имало заразени медици, но всички вече са се излекували.

Според него финансирането на здравеопазването е сбъркано, както по отношение на това, което плаща НЗОК, така и по отношение на това защо го плаща - за отчетена дейност, която не е ясно дали е извършена, а не за качествено свършена работа.

Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък, отбеляза той.

Проф. Начев изрази надежда, че парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да "изтекат", защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат.

По негови думи рискови са хората със сърдечни проблеми, тъй като коронавирусът предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето. Той посочи, че индиректно вирусът вреди и на сърцето.

Медикът заяви, че е добре на третия месец след оздравяването да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Той препоръча на хората със сърдечносъдови заболявания, които не са заразени с коронавирус, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, незабавно да се консултират с лекар.

Проф. Начев посочи, че заради пандемията пациентите масово отлагат профилактичните си прегледи, което води до влошаване на състоянието им.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини