В Хасково системата за е- направления за PCR тест зацикли

От здравното министерство се похвалиха по обед днес, че системата за издаване на електронно направление за PCR тест вече е в ход. 

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви, че  към 11 часа вече са издадени 200 такива направления от 100 общопрактикуващи лекари от страната. 

Проверка в Хасково показа обаче, че много от личните лекари по обяд все още нямаха достъп до системата. 

Председателят на Регионалната колегия в Хасково на Българския лекарски съюз  д-р Николай Колев е сред тях. От комуникацията му с колеги от региона и страната е станало ясно, че  много от общопрактикуващите лекари са все още извън системата.

„Имаме необходимите указания, но в първия ден системата всe още не е сработила навсякъде, очаква се до няколко часа или в най-лошия случай през утрешния ден вече всички да можем да използваме възможността за издаване на електронно направление за PCR тест“, коментира медикът.

Всяко джипи има възможността да избира през кой софтуер да работи, а възможностите са сред повече от 10 софтуера. Д-р Колев работи през най-разпространеният сред тях.

„Очаква се актуализация на медицинския софтуер в рамките на деня. През вчерашния ден беше пусната тестовата софтуерна система към Информационно обслужване и се очакват актуализациите", разясниха ситуацията дистрибутори на медицински софтуер в Хасково. 

Според медиците, електронизацията в системата, в случая за издаването на PCR тест, е необходима, дори малко закъсняла. Безспорно обаче тя ще улесни много работата на общопрактикуващите лекари и като цяло ще въведе ред в системата за карантиниране и издаване на болнични.

Когато системата сработи навсякъде, всяко джипи, след въвеждането на съответните данни, на практика  ще изпраща информация за състоянието на пациента  към Националната информационна система. Платформата ще връща уникален идентификационен код към лекаря. Пак по електронен път този код ще бъде препращан към някоя от референтните лаборатории за изследване с PCR. Такива в Хасково са две - в МБАЛ-Хасково и към ДКЦ1 в областния град. И точно тук нещата не са изчистени съвсем, коментира д-р Колев. Ако пациентът е от Димитровград, например, добре - пътят и разходите му няма да са чак толкова сериозни, за да си направи PCR тест в Хасково. Но, ако човекът с е-направление за тестване  от Ивайловград, който е на 80 километра от областния център?

Затова повечето от общопрактикуващите лекари очакват  Министерството на здравеопазването да вземе решение чрез електронната система да се даде  възможност за издаване на електронно направление и за бърз антигенен тест. А  позитивен резултата от него да е основание за издаване и на болничен лист за временна нетрудоспособност, както и за карантиниране. Всички лаборатории могат да правят бързи антигенни тестове, не се и губи време, защото резултатите от тях излизат за минути, коментира д-р Колев.

Въпреки, че електронната система си прокарва път във форсмажорни  обстоятелства, джипито смята, че с въвеждането на новата възможност за издаване на е-направления за PCR доста ще се улесни работата на общопрактикуващите лекари.

" Това е началото на електронизацията в здравеопазването у нас", смята д-р Колев.

До края на декември се очаква да заработи и възможността за издаването на електронни рецепти за хронично болните пациенти. 

"Надяваме се тези стъпки да подпомогнат, както нашата работа, така и да създадат по-лесен път в доболничната помощ за нашите пациенти", коментира д-р Николай Колев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини