Бивш затворник от бездомник стана портиер в хасковския приют

    Хасковският приют за бездомници в бившата къпалня отвори врати от днес.

    Първият, дошъл да се възползва от услугата е хасковлията Любо Димитров, който от години скита по улиците на областния град.

    Той бе посрещнат от главния експерт „Социални дейности“ в община Хасково Маргарита Георгиева, която трябваше да му провери документите и да прецени дали мъжът отговаря на изискванията за настаняване в сградата на улица „Единство“ в квартал „Република“.

    Според изискванията е бъдещите обитатели да са регистрирани в дирекция „Социално подпомагане“ Хасково като бездомни. По данни на ведомството от услугата тази година могат да се възползват 11 души.

    За обитателите е осигурено 24-часово настаняване до края на март 2021 година, като през деня те могат да напускат сградата, включително и да отидат на работа, ако имат такава ангажираност. Настаняването на бездомници стана възможно след решение на Общински съвет Хасково.

    Всеки настанен там ще разполага с легло със завивки, санитарен възел и помещение за лична хигиена. Стаите се отоплят с климатици. Сградата е със самостоятелен вход. Хигиенист ще почиства помещенията. Осигурена е охрана, която денонощно ще следи за спазване на вътрешните правила. Любопитното в случая е, че дейността се изпълнява от бивш ползвател на услугата. Това е 70-годишният Димитър Георгиев. Преди 32 години е бил осъден на смъртна присъда. След идването на демокрацията, той е обжалвал и наказанието му е намалено на 18 години затвор. След като излязъл от затвора, останал без дом, жена му го изоставила. Повече от десетина години спял на открито, но миналата година престоят му в центъра му променил живота. От кметството му предложили работа и общинско жилище. Така той започнал нов начин на живот и се надява, че и други бездомници ще вземат пример от него.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ди
      Димитров
      9 -1
      16:36, 1 дек 2020
      Този не беше ли убиеца на джуджето.
    • 2
      36
      3662
      18 -3
      16:40, 1 дек 2020
      Какви журналисти сте бе???"Къпалня'-каква е тази дума Вие нормални ли сте???
    • 3
      Са
      Само питам
      3 -3
      19:42, 1 дек 2020
      Кое джудже?
    • 4
      Па
      Паржу
      5 -3
      07:51, 2 дек 2020
      Да го подържат човека още малко, за да пази място за бъдещия бивш кмет.
    • 5
      De
      Dede
      3 -1
      09:13, 2 дек 2020
      Някои от бившите казарми, одибено в Симеоновград, все още не са частна собственост, места бол!! Както светкавично спретнаха бежанския център в Харманли, така могат да организират 1-2 големи спакни пимещения! защо теябва да са индивидуални? Те и на обшо ще се радват! Но целта пак е крадене на пари!
    • 6
      Ko
      kovo
      4 -2
      09:17, 2 дек 2020
      Мисля, че не е необходимо да се пише цялата история на портиера. Направил престъпление, платил си и не е необходимо да се напомня постоянно. Ако е престъпник, защо му се дава тази длъжност?
    Последни новини