Откриха 13-километрова "картина" от Ледената епоха в джунглата на Амазония

Изображение 1 от 4

    "Картина" от Ледената епоха с дължина 13 километра, изпълнено с рисунки на мастодонти, гигантски ленивци и други изчезнали животни, е открито в тропическите гори на Амазонка.

    Разкошното произведение на изкуството, нарисувано с охра - червен пигмент, често използван като боя в древния свят, се простира върху 13 километра скала над три скални заслона в колумбийската Амазония, установява ново проучване.

    "Това наистина са невероятни изображения, създадени от най-ранните хора, живеели в Западна Амазония“, казва в изявление съавторът на изследването Марк Робинсън, археолог от Университета в Ексетър, който анализира скалните рисунки заедно с колумбийските учени.

    Местните хора вероятно са започнали да рисуват тези изображения в Serranía La Lindosa, в северния край на колумбийската Амазония, към края на последната ледникова ера, преди около 12 600 до 11 800 години. По това време "Амазония все още се трансформира в тропическата гора, която познаваме днес", казва Робинсън. Повишаването на температурите превръща Амазония от савани, бодливи храсти и гори в днешните джунгли.

    Хилядите рисунки от ледниковия период включват както отпечатъци на ръце и геометрични фигури, така и широк спектър от животни, от "малки" - като елени, тапири, алигатори, прилепи, маймуни, костенурки, змии и дикобрази - до "големи", включително камили, коне и трипръсти копитни бозайници. Други фигури изобразяват хора, ловни сцени и хора, взаимодействащи с растения, дървета и саванни същества. И въпреки че в Централна Бразилия също има животни на скални рисунки от ледниковия период, новооткритите са по-подробни и хвърлят светлина върху това как са изглеждали тези вече изчезнали видове, казват изследователите.

    "Рисунките дават жив и вълнуващ поглед върху живота на тези общности“, каза Робинсън. "Невероятно е за нас днес, че те са живели и са ловували гигантски тревопасни животни, някои с размерите на малка кола."

    Много от големите животни в Южна Америка са изчезнали в края на последната ледникова епоха, вероятно чрез комбинация от човешки лов и климатични промени, казват изследователите.

    Разкопките в скалните заслони разкриват, че тези лагери са едни от най-ранните места, обитавани от хората в Амазония. Рисунките и лагерите дават представа за диетата на тези ранни ловци. Например костните и растителните останки показват, че менюто им е включвало плодове от палми и дървета, пирани, алигатори, змии, жаби, гризачи като пака и капибара и броненосци, казват изследователите.

    Учените разкопаха скалните заслони през 2017 и 2018 г., след мирния договор от 2016 г. между колумбийското правителство и FARC, бунтовническа партизанска група. След мирното споразумение изследователите работят по проект, известен като LastJourney, който има за цел да разбере кога хората за първи път са заселили Амазонка и какво въздействие е имало тяхното земеделие и лов върху биологичното разнообразие в региона.

    "Тези скални рисунки са грандиозно доказателство за това как хората са обработвали земята и как са ловували, отглеждали и ловили риба", казва изследователят Хосе Ириарте, археолог от Университета в Ексетър. "Вероятно изкуството е било мощна част от културата и начин хората да се свързват социално."

    Констатациите са публикувани през април в списание Quaternary Interнational, а Университетът в Ексетър публикува изявление днес (30 ноември), което съвпада с нов телевизионен документален филм за находката, наречен "Мистерия на джунглата: Изгубени кралства на Амазония", който ще се излъчи в Обединеното кралство през декември.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини