Пещера с древни скални рисунки продадена на търг

На търг, проведен от аукционната къща Selkirk Auctioneers & Appraisers, беше продадена древна пещера с рисунки на индианското племе Osage, разположена в Мисури. За пещерата и прилежащите 17 хектара хълмове анонимен купувач плати 2,2 милиона долара.

От 1953 г.  земята и пещерата са били собственост на семейство от Сейнт Луис, което използвало мястото за лов. Самата пещера обаче има голямо историческо значение. В миналото тя е била място за ритуали и погребение на мъртвите, а по стените ѝ има рисунки на хора, животни, птици и митични същества, които са били нарисувани от индианците осейджи с помощта на овъглени растения и пясъчник.

Според изследователите някои от рисунките са на около хиляда години. Освен това през 18 век европейски моряци са оставили следите си по стените - имената на капитана на кораба и членовете на екипажа. Сега пещерата е дом на застрашен вид прилепи.

На продажбата на пещерата се противопоставиха както представители на племето, така и учени, които я изучаваха в продължение на няколко десетилетия. Акционерите обаче уверяват, че нищо не застрашава пещерата, тъй като щатският закон забранява използването или промяната на места за погребение и печалба от културни ценности, разположени на частна земя, пише The Guardian.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини