40 години от убийството на Джон Ленън

Днес се навършват 40 години от смъртта на Джон Ленън. Фенове на „Бийтълс” от цял свят ще отбележат смъртта му с цветя, песни и молитва. Легендата на музиката беше застрелян на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапман. 

Той го чакал пред дома му и стрелял четири пъти с 38-калибров пистолет пред очите на съпругата на Ленън - Йоко Оно. 65-годишният убиец излежава доживотна присъда, след като пледира виновен за убийство. По-рано тази година за 11-и пореден път му беше отказано предсрочно освобождаване.

Музикантът, текстописец, общественик, художник, актьор и писател, Джон Ленън е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век. Придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията Бийтълс, получила международна слава през 60-те години. Ленън е в основата на еволюцията в стила на Бийтълс, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а групата започва да експериментира с различни музикални течения.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    2 -2
    10:57, 8 дек 2020
    По ВВС ги слушахме, въпреки че се опитваха да ги заглушават. От 1967 до 1971 съм ги слушал редовно. След това имаше 2 г казарма, където слушахме само "Край Босфора шум се вдига". След това като студент слушах от някакви грамофонни плочи. В момента те , Висоцки и Лили Иванова не са ми интересни.
Последни новини