Меркел и Борисов блокираха по-суровите санкции на ЕС срещу Турция

Германия и България са сред страните от ЕС, които са блокирали налагането на по-сурови санкции срещу Турция по време на срещата на върха в четвъртък.

Германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов бяха лидерите, които открито се противопоставиха на санкциите срещу Анкара, твърдят дипломатически източници пред изданието EURACTIV.

Други страни като Испания, Италия, Малта и Унгария също са били против по-суровите санкции, но не са изразили позицията си открито.

Австрия е подкрепила наказателните мерки, докато Франция, която първоначално настояваше за твърд отговор на ЕС, е смекчила позицията си по време на срещата на върха.

В заключение европейските лидери осъдиха действията на Турция в Източното Средиземноморие, но предоставиха на Анкара още три месеца гратисен период. По-конкретно - добавени са нови имена на физически лица и компании в черния списък заради участието им в нелегалните турски газови сондажи извън Кипър.

Досега наложените санкции обаче нямат особен ефект върху Турция.

До края на март 2021 г. ЕК трябва да изготви доклад за състоянието на европейско-турските политически, икономически и търговски отношения и да предложи в него по-нататъшни действия, включително и санкции.

Същевременно в четвъртък европейските лидери обещаха на Турция да продължат да предоставят финансиране за справяне с мигрантския поток.

Освен това Брюксел обяви, че ще координира действията си спрямо Анкара с новата администрация на САЩ.

Германия и България

Германия винаги се е противопоставяла на санкциите и е искала да поддържа отворени каналите за комуникация с Анкара.

В интервю за EURACTIV през ноември евродепутатът и говорител по европейските въпроси на Германската социалдемократическа партия Удо Булман заяви, че намерението на Меркел е да държи вратата с Турция отворена.

Не бива да забравяме, че влиянието на Ердоган отслабва...вижте резултатите от последните избори: той се страхува да не загуби привърженици заради вътрешната и външната си политика, отбеляза Булман.

Преди срещата на върха в четвъртък позицията на България относно санкциите нямаше как да бъде прогнозирана.

Българският лидер Бойко Борисов е близък с Ердоган. Действията на Борисов са непредсказуеми, заяви евродипломат пред EURACTIV миналата седмица. 

Позицията на Германия и България има още едно политическо измерение - Меркел и Борисов принадлежат към политическото семейство на Европейската народна партия.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини