10 °C

Иво Димов дискутира развитието на местното самоуправление с комитет към Съвета на Европа

Кметът на община Димитровград и зам.председател на Националното сдружение на общините в Република България Иво Димов ще участва днес в онлайн конферентни срещи по Мониторинга на Комитета на местните и регионални власти към Съвета на Европа (КМРВЕ) по прилагане на Европейската харта за местно самоуправление (ЕХМС) в България, 2020 – 2021 г.

Предстоящият мониторинг на 14 и 15 декември 2020 г. е трети поред за страната ни, който следва да провери напредъка на България по препоръките от предходния доклад. Предходните два са проведени през 1997-1998 г. и 2010-2011 г.  Конгресът на местните и регионални власти към Съвета на Европа осъществява мониторинг на местната и регионална демокрация в своите 47 държави – членки. В резултат на мониторинговите мисии Конгресът изготвя доклади за състоянието на местната и регионална демокрация в съответната държава, съпроводени с препоръки за пълноценното прилагане на ЕХМС. Значението на тези доклади и препоръките по отношение на местното самоуправление е аналогично с ролята на оценките и препоръките на Венецианската комисия по отношение сферата на Конституционното право. В доклада от последната мониторингова мисия за България, приет от КМРВЕ на редовната му сесия от 21.09.2011 г., е дадена е висока оценка за НСОРБ като утвърдена организация с подкрепата на всички местни власти, чиято роля в процеса на вземане на решения на национално ниво значително е нараснала.

Делегацията на КМРВЕ ще се състои от г-жа Брайъни Рудкин, докладчик по местна демокрация, Великобритания; г-жа Ранди Мондорф, докладчик по регионална демокрация, Дания; г-жа Свитлана Перевертен, косекретар на Мониторинговия комитет; г-н Маркос-Коминос Хлепас, член на групата на независимите експерти по ЕХМС

От страна на местните власти в България в срещата ще вземат участие председателя и заместник – председателите на УС на НСОРБ, членове на делегацията ни в КМРВЕ, председателя на УС на НАПОС. На посочените дати са планирани конферентни срещи и с народни председателя на НС, председателя на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление; председателя на Конституционния съд; министъра на регионалното развитие и благоустройството; министъра на финансите; омбудсмана и председателя на Сметната палата

Дискусия, определени на база Доклада от 2011 г. ще коментират реформите и развитието на местното самоуправление в България в периода 2010 – 2020; финансово състояние на общините (съгласно член 9 от ЕХМС);  компетенции на асоциациите и взаимодействие с правителството: механизми за консултации с местните власти и техните асоциации по законодателни проекти, финансови и други въпроси, които ги засягат пряко; разпределение на компетенциите и отговорностите между общините и правителството; надзор над общините; условия за изпълнение на длъжността/ функциите на местни изборни представители и тяхната финансова компенсация; правна защита на местното самоуправление и достъп до национални съдилища; междуобщинско и трансгранично сътрудничество; предизвикателства пред местното самоуправление в България миграционна политика, участие на национални малцинства в обществения живот на местно ниво и т.н.); актуална информация относно изпълнението на Препоръка 310(2011) на Конгреса за местната и регионална демокрация в България; управление на санитарна криза COVID-19 (консултации с правителството и свободата да се вземат решение за ограничителните мерки). 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Дд
  дд
  4 -1
  17:37, 14 дек 2020
  Смешник
 • 2
  Ша
  Шайката
  4 -1
  18:21, 14 дек 2020
  Шайката е не само тук. Тя дойде от Европа и създаде тази. Шайкаджиите симулират инициативи. Вижте държавата на какво заприлича.
 • 3
  И
  И
  5 -1
  18:46, 14 дек 2020
  И лъжеца на дипломи на какъв език ще говори? Пълна калинка, тройкаджията от минния техникум! Това сериозно ли е? Оправиха здравеопазването и всичко останало в държавата и остана само това да свършат и всичко ще ни е наред. Простащина..........

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини