ЕК предлага нови правила за летищните слотове за лято 2021

Европейската комисия предложи днес нови правила за летищните слотове за лятото на 2021 година. На авиокомпаниите се позволява да запазят слотовете си, ако използват 40 процента от тях, вместо досегашните 80 процента, на фона на възстановяването на сектора от пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.

През март Еврокомисията въведе право на отказ от обичайното правило, за да може превозвачите да не изпълняват празни "призрачни полети" с цел да запазят слотовете, припомня агенцията.

Еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви, че предложението ще помогне да бъде осигурено облекчение за авиокомпаниите, да бъде гарантирано ефективното функциониране на летищата и да бъдат избегнати "призрачните полети", като същевременно бъде запазена конкуренцията на пазара.

По данни на ЕК се очаква равнищата на пътуванията през идното лято да бъдат поне 50 на сто от отчетените за 2019 година. Прагът от 40 процента би гарантирал някакво ниво на обслужване, предоставяйки в същото време на авиокомпаниите гаранция при използването на техните слотове.

Проектопредложението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и 27-те държави членки на ЕС. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини