Двама мераклии за шеф на ДАНС. Преглед на националния печат

“24 часа”: Крили, че Пътищата фалирали на 17 март

На 17 март 2009 г. пътната агенция е свършила парите за разплащане по вече сключени договори, научи "24 часа".Според осведомени били подписани договори за 1,5 млрд., а НАПИ имала бюджет от над 300 млн. лв. Днес новият шеф на Агенцията Димитър Иванов ще проучва странен договор за 1,15 млн. лв.

„Труд": Намаление на пенсиите. Изключено!

Намаление на пенсиите е изключено до края на годината, заяви социалният министър Тотю Младенов. Дефицитът от 555 млн. лв., който се очертавал в общественото осигуряване, ще бъде покрит от държавния бюджет, отбелязва в интервю социалният министър Тотю Младенов.

 „Монитор": Румънци отпускари задръстиха Дунав мост

Румънци отпускари задръстиха Дунав мост през почивните дни.

Коли и тирове от северната ни съседка се наредиха в дълги опашки на ГПП, видя екип на "Монитор". Тази година част от румънците са тръгнали не към Черноморието, а на почивка във вътрешността на страната. "Вече трета година е така в началото на август. Напливът е изключително голям", обясняват граничните полицаи, които се опитват да обработват документите максимално бързо.

„Монитор": Двама се борят за стола на Сертов

Две видни фигури се спрягат за наследници на шефското място в ДАНС, след като председателят на агенцията Петко Сертов официално подаде оставка. Това са бившият шеф на контраразузнаването Цветлин Йовчев и ексначалникът на ГДБОП и общински съветник от ГЕРБ в Русе Ваньо Танов. Днес се очаква премиерът Бойко Борисов да каже кой ще наследи досегашния председател на родното ФБР.

 „Сега": Шефът на ДАНС Петко Сертов все пак е подал оставка

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Петко Сертов е поискал да бъде освободен от поста си. В понеделник премиерът Бойко Борисов ще оповести решението си, съобщиха от правителствената информационна служба. Петко Сертов бе назначен за председател на ДАНС на 27 декември 2007 г.

 „Стандарт": Тарикатите без доктор

Тарикатите, които не плащат здравни осигуровки, остават без доктор. Те ще загубят окончателно правото си на безплатно лечение. Това предлага новият министър д-р Божидар Нанев. За некоректните платци трябва да има дори глоби, заяви той в интервю за в. "Стандарт". Над 1 милион са неосигурените българи. Те дължат повече от три вноски за здраве през последните 15 месеца. За да получат право на безплатно лечение, е достатъчно да внесат 12 вноски, ако се осигуряват сами. Сумите се смятат върху минималния осигурителен доход. Така за тази година при 8% вноска човек може да влезе в системата срещу 250 лв. За тях обаче има право на операция например за 25 бона. След това отново може да не плаща осигуровки. Ако пък работодателят му не го е осигурявал, наемникът има право на доктор и без тези 250 лв.

  

„Сега": Само 8.5% от жилищата у нас са застраховани срещу земетресение

Едва 8.5% или 313 983 жилища у нас са застраховани срещу земетресение, а малко над 10% - срещу наводнение. Това показва анализ на Комисията за финансов надзор. "Това са изключителни ниски нива. В ЕС срещу подобни рискове се защитават 60% от имотите, а в САЩ - 87%", коментира Красимир Станков, застраховател и член на сдружението за управление на катастрофични рискове.

Застраховките срещу бедствия у нас не са задължителни, въпреки опитите на бранша чрез закон да принуди хората да си купуват такива полици всяка година. "В средата на септември отново ще представим въпроса на финансовия министър", заяви Станков.

 „Дума": Сменят ключови шефове в земеделието

Ръководствата на Държавен фонд "Земеделие" и на Агенция САПАРД ще бъдат сменени. Това заяви новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той недоволства от това, че от фонд "Земеделие" не са му докладвали за истинските проблеми на фермерите, въпреки че изрично им е поискал информация. Наложи се да стигна до истината по странични пътища, обясни Найденов.

Найденов потвърди още, че са установени престъпления в Агенцията по горите и се зарече, че виновните ще понесат своята отговорност.

 „Дневник": Кризата свали печалбите до санитарен минимум

Кризата продължава да изяжда приходите на голяма част от българските публични компании, печалбите на някои от тях вече почти са изтрити, а други работят и на загуба. Това показват отчетите за полугодието на част от най-големите компании, търгувани на борсата. Средният спад на продажбите през второто тримесечие е около 30%, но има компании, при които той надхвърля и 60-70%. Печалбите им пък намаляват с над 65%. Най-засегнати са дружествата, изнасящи продукцията си в чужбина.

"Много от българските износители изгубиха позициите си в тази криза и ще им отнеме доста време, за да си ги върнат", коментира Христо Владимиров, финансов анализатор в дружеството за управление на активи "Ти Би Ай асет мениджмънт". "Лошото е, че няма изгледи за бързо възстановяване", заяви и Васил Велев, изпълнителен директор на "Стара планина холд", която управлява няколко експортно ориентирани компании в сектора на машиностроенето.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини