ЕС и Великобритания на крачка от споразумение?

Европейският съюз и Великобритания се очаква да обявят търговско споразумение до няколко часа, съобщават медии, позовавайки се на източници.

"Гардиън" пише, че държавите членки се подготвят за възможно споразумение с Лондон през следващите няколко часа. На посланиците в Брюксел им е заявено да са подготвени за среща в четвъртък, ако преговарящите се договорят.

Британският вестник отбелязва, че вероятно ще бъде подписано търговско споразумение между ЕС и Великобритания до няколко часа след 9 месеца на напрегнати преговори. 

Източници в Брюксел и Лондон потвърдиха, че вярват, че разговорите отиват към успешен завършек.

Дипломатите, представляващи страните членки, вече разглеждат част от юридическия текст от 2000 страници, който до момента е договорен.

Британски източник разкрил, че все още няма бял дим, но са близо. Друг източник също потвърди, че не са далеч.

Висш дипломат от ЕС разкри пред "Ройтерс", че най-рано днес може да бъде постигнато окончателно споразумение. 

Джо Пайк от "Скай нюз" написа в "Туитър", позовавайки се на източник от "Даунинг стрийт", че е сключено споразумение.

Преговарящите "още повече са сближили позициите си" след личната намеса на премиера Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Рибарството и налагане на ответни мита продължават да бъдат препятствия пред сделка.

Представителите също работят как споразумението може да влезе в сила от 1 януари при липса на ратификация от Европейския парламент.

Таблоидът "Сън" писа, че представители на двете страни се надяват да сключат споразумение днес или утре, но сега има проблем с батериите за електрическите автомобили.

Великобритания иска условия, които ще позволят на британските производители да използват внесени от Китай батерии в електрически автомобили, изнасяни за континента. Брюксел обаче заявил, че това е неприемливо, тъй като планират да забранят използването на батерии от чужбина от 2027 г.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини