-5 °C

Защо учениците трябва да плащат цената на пандемията?

Каква ирония на съдбата. От няколко години тийнейджъри от цял свят се обединяват в движение за защита на природата и настояват за спешни мерки за спасяване на света, който възрастните ще им оставят в наследство. В голямата си част тези възрастни критикуваха протестите на децата, посочваха твърде високата цена – намаляване на автомобилите и самолетните полети, промяна на работните места, ограничаване на разходките по планетата, връщането към сезонното хранене или био- и екопродуктите - цена, която повечето от тях не желаят да платят. Или най-малкото се отнасяха към тези протести и изисквания с насмешка.

А ето сега - в пандемията, картите се обърнаха. Сега всички възрастни поискаха децата да платят цената на тяхното оцеляване. За да не загинат най-податливите на този вирус – възрастните, децата и младежите бяха ограничени максимално, а животът им поставен на пауза. И трябва да признаем, децата не се отнесоха нито с високомерие, нито с критики към това общо спасение, а поеха тежестта на пандемията върху себе си.

Затварянето на училищата през последната година ще се окаже един от най-големите провали на политиката в целия свят. Дори и най-богатите индустриални държави не успяха да предложат цялостна работеща концепция за децата, които понесоха най-тежката цена на тази криза.

Отнето им бе основно право – правото на достъп до образование. Замяната му с дигитално образование проработи отчасти и за единици само там, където самоотвержени учители поеха тежестта върху себе си и си разработиха сами концепции за преподаване онлайн, останаха във връзка с ученици и родители по всички възможни канали и проверяваха, подготвяха, подпомагаха от рано сутрин до късно вечер без оглед на работните си часове. Но редно ли е да изискваме саможертва от учителите, за да наваксат онова, което политиката от десетилетия пропуска - осъвременяване на образованието?

Пандемията постави на масата всички лоши карти на едно общество наведнъж. Там, където здравната система е пропукана, бяха дадени ненужни жертви.

Там, където няма добра социална система, хората потънаха в бедност. А училищата навсякъде не успяха да предложат решения. Бедните станаха по-бедни, необразованите останаха необразовани, децата от бедни и необразовани семейства изостанаха още по-сериозно от децата на богати и добре образовани родители и пропастта между отделните социални слоеве се разтвори още повече.

През последната година от основно значение за образованието на едно дете бе дали е здраво, дали има пари за компютър и интернет, дали е едно или дели този компютър с още две-три братчета и сестричета, дали има самостоятелна стая или седи и се опитва да учи в кухнята заедно с майка си и брат си, дали има двама родители, дали един от тези родители може да спре да работи и да преподава по няколко часа на ден всички предмети, дали другият родител изкарва достатъчно, не само, за да покрие всички горни условия, но и да плати за частни уроци за по-сложната материя от горните класове.

Колко деца изпаднаха от ситото, което описах? За съжаление мнозинството.

Но дори и при идеално стечение на обстоятелствата образованието дистанционно в никакъв случай не може да се сравни с присъственото по две основни причини. От една страна децата имат нужда от социални контакти с връстници, за да се развиват, за да са здрави и стабилни психически, и за да придобиват социална компетентност, която е точно от толкова голямо значение, колкото и доброто образование. И от друга страна образованието все още се подчинява на закони отпреди дигиталната ера, концепциите му са на два века и не са осъвременявани, затова и няма как то да се пренесе едно към едно в интернет.

За дигиталното образование се изисква нова концепция, нова методология, нови тестове, нов начин на оценка, то може да е много по-индивидуално, приятно и същевременно задълбочено, но пък за това са нужни обучени и в тези технологии педагози, тоест обучението по педагогика също трябва да се уреди по друг начин. Вероятно в далечно бъдеще образованието ще е индивидуален процес, напаснат изцяло с нуждите и възможностите на детето, а в училище ще се преподават само социални умения и ще се набляга на емоционалното израстване.

Но за съжаление бъдещето избърза и пандемията постави целия свят, не само България, пред една задача, която сме напълно в състояние да решим, но години наред сме отлагали.

И ето, че дори и сега, политиката навсякъде взе най-лесното решение – затвори неколкократно училищата в рамките на година, като изминалата година определено не бе пълноценна, а изпуснатият материал едва ли някога ще бъде наваксан. Разбира се, когато вирусът е проникнал на всички нива в обществото и заразата се разпространява дифузно, училищата се превръщат просто в едни големи хотспотове. Ясно е, че трябва да бъдат затворени поне до намаляване на броя на заразените.

Но две-три седмици обикновено са достатъчни за пречупване на тенденцията, поне това показаха затварянията дотук.

Приоритетите на едно умно и загрижено за децата си общество би трябвало да са в поддържане на ниско ниво на заразяване, така че децата да могат да ходят на училище и детска градина, образователните институции да са последните, които затварят и първите, които отварят врати при локдаун.

За съжаление тази тема не се оказа обединяваща, а напротив. В социалните мрежи и в медиите се водят люти войни за това дали училищата трябва да са изцяло и непрекъснато затворени или да има достъп до тях. Проблемът се задълбочи и от публикуваните напълно разнопосочни изследвания за това дали учениците са основни двигатели на пандемията или ролята им в нея не е от такова значение, както тази на възрастните.

СЗО застана зад позицията, че училищата трябва да се държат отворени до последна възможност. Организацията взима под внимание и факта, че в много страни по света училището е единственото място, където децата получават топла храна или са защитени от насилие. Скокът на домашното насилие по време на локдаун бе причина и богати страни като Германия да се откажат от прибързано затваряне на учебните заведения при втората вълна. Опазването на живота и здравето на деца от семейства, в които има насилие, бяха водещият аргумент.

В същото време от другата страна на барикадата са учителските профсъюзи, които също бранят живота и здравето на своите членове. Учителите са на първа линия и в България дадоха твърде много жертви. В същото време обаче би трябвало именно учителите да настояват и за промени в концепциите на образование, за подобряване на елементарните хигиенни условия в училище и като образована прослойка да се ваксинират масово срещу COVID-19. Само така ще могат да се върнат максимално бързо на работните си места и да са защитени от болестта. Според различните проучвания обаче само между 7 и 11% от учителите в България са изявили готовност да се ваксинират, което е пренебрежимо малък процент и де факто поставя образователните институции пред невъзможната ситуация да отворят някога врати, тъй като вирусът ще изчезне само при стаден имунитет. А той се придобива или с ваксинации, или с преболедуването на 60-70% от населението.

Другата трудна за преглъщане гледка от родителите в България са пълните улици и писти, блъсканиците в магазините, които обезмислят всякакви мерки. Така се оказва, че родителите и децата са взети за заложници от хората, които не вярват във вируса, не им пука за другите или просто не са в състояние да спазват каквито и да било ограничения. Вина за това имат, разбира се, властите, защото мерките и спазването им зависят от тях.

Какво биха могли да направляват управляващите? Освен да се погрижат за доброто информиране за ваксините поне сред учителите, да дадат и някаква перспектива на децата и родителите им. Например при какъв брой новозаразени училищата ще отворят. Кои класове ще ходят с предимство на училище? Как ще се оценява тази година? В някои държави се споразумяха тазгодишните оценки да не са по-ниски от оценките преди пандемията. Какви са шансовете на класовете, на които им предстоят изпити? Ще има ли облекчения на изпитите или удължаване на срока за децата, на които те им предстоят?

Не е ли възможно децата да се обучават в други сгради? Защо един час по физика да не може да се проведе в празна аула на университет? Или в панаирно хале? В старата сграда на парламента или в някоя от залите на НДК? В другите градове също има огромни сгради, които в пандемията стоят празни. Два часа химия или математика присъствено при спазена дистанция са по-добре от 6 часа висене пред компютъра сам със задачите. Ако големите ученици могат да учат поне част от предметите си в други, по-големи сгради, училищата могат да използват пълния си капацитет за малките ученици и класовете им да се раздробят на групи до 10 деца. Студентите, които взимат и педагогическа степен, могат да помагат заради нуждата от повече учители в такъв случай. Срещу заплащане, което държавата при всички положения може да си позволи и ще ѝ струва по-малко, отколкото отглеждането на два випуска полуграмотни хора.

Разбира се, това са извънредни мерки за извънредна ситуация, но и добре осветяват основните нужди на образователната система. Освен влизането ѝ в дигиталния 21-ви век, тя има нужда от повече и добре квалифицирани учители, от по-малки класове, от повече и по-функционални сгради, от по-равномерно разпределени ваканции и повече време за учене, от стремеж към изравняване на нивото между училищата, така че родителите да спрат да влачат отрочетата из най-отдалечените квартали. Ако училището зад ъгъла предлага същото като училището, което е на 18 спирки, ще се намали значително и броят на пътуващите из големите градове. Часове, които са разработени, така че половината да се подкрепят от изработени специално за целта материали онлайн, а не от „каквото е намерил учителят в мрежата“. Лекции, които да се записват и да са онлайн на разположение на учащите.

Всъщност доброто дигитално образование ще отмени до голяма степен и значението на това дали си в „елитно“ или не дотам елитно училище, дали родителите ти могат да ти помогнат или не могат, дали имате пари за частни уроци или не. Технически разполагаме с всички възможности това да се случи и дори и без да ни застига нова пандемия, образованието да дръпне с няколко века напред и най-сетне да влезе в 21-вия.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  А
  А
  1 -1
  16:22, 7 яну 2021
  Е , те , учениците са доволни от ситуацията. Сутрин си спят , на контролни и изпити преписват (сами си разказват ) .
 • 2
  Мн
  Мнение
  1 0
  17:47, 7 яну 2021
  Концепциите за образование и понятието "детство" са на малко повече от два века, понеже преди Индустриалната революция не е имало масово образование. Добри дигитални уроци и лекции не се приготвят за една пролетна ваканция, а дигиталните платформи изобщо не бяха подготвени за нуждите на образованието, които не са просто една конферентна връзка и често блокираха. Страхът и бързането са за сметка на качеството.
 • 3
  М
  М
  0 -1
  11:32, 8 яну 2021
  То е лесно да се пише и особено когато е на чужд гръб , и не си изпитал цялата тежест на ситуацията върху теб самия или твои близки! Но както се казва трябва журналистите все пак да пишат за нещо- днес така , утре иначе. Важното е да се отваря сайта и да се чете!
 • 4
  Бо
  Боб
  2 0
  14:55, 9 яну 2021
  По мое наблюдение няма никакво значение дали обучението е присъствено или он-лайн. Тези, които искат да учат - те слушат уроците и в училище , слушат и когато са он-лайн. Домашните се пишат от тези, които искат - било то заради самите знания/което е все по-рядко/, било то заради оценки /което е в пъти по поощрявано от родителите/. Всичко опира първо до личната мотивация на ученика, после до интелектуалните му възможност, после и до възможностите на учителя - тук темата е изключително шекотлива: дали един учител си разбира и има знания по предмета, който преподава /не говорим за диплома/, дали има желанието да обяснява и повтаря толкова пъти, колкото се налага, дали е на ти и със съвременните технологии, а пък неофициалната страна - дали е сред любимците на директорката и тя ще го хвали за всичко, дали ще си кара съвестно часовете или ще има двойно повече от горе и ще иска само да се отърве от претоварването, дали е нечий препоръчан човекили подлога и лизач на директорски задници! Изобщо - не он-лайн учението, ами други неща убиват образованието!
 • 5
  Уч
  Учениците
  0 0
  20:24, 12 яну 2021
  Някаква по-голяма глупост не можахте ли да измислите.Не знам какво точно щяха да научат повече учениците за месец-2 ,но колко от родителите и роднините им се заразиха?Някои от които фатално.
  Стига с тази олигофрения.
  Точно това Ви казаха учениците-те не искат други тухли в стената.Грета и всички останали им трябва природа,а не училища и поучаване от хора които са по-тъпи от тях.

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини