Борисов: С поканата за консултации президентът иска да си измие ръцете

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията. Така премиерът Бойко Борисов коментира на днешния брифинг на МЗ колебанията на президента относно датата на парламентарните избори.

Борисов припомни, че президентът на 7 декември и след това на 19 декември е обявил, че ще насрочи изборите за 28 март, а сега търси начин да ги отложи.

Премиерът посочи, че на 19 декември е бил регистриран пик на заразените, но към 7 януари е налице спад както на новозаразените, така и на пациентите в интензивните отделения и на починалите, но подчерта, че никой не може да каже каква ще е епидемиологичната обстановка на 28 март.

Право на президента е да определи датата на изборите, каза още Борисов и определи поканата за конлустации като опит за "измиване на ръцете".

Към днешна дата ГЕРБ според всички социологически агенции е първа политическа сила, посочи премиерът и добави, че вероятно това мотивира президента да търси начин да отложи изборите.

Борисов каза още, че с изказването си за Ердоган Румен Радев е замесил турския президент в "една махленска свада" и в българската политика и подчерта, че България води възможно най-добрата политика спрямо югоизточната си съседка.

Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешно махленски спор, който вече дори не е вътрешнополитически, не е редно. Аз мога да кажа на президента, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски, запита Борисов.

ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента – покупката на Ф-16, евроатлантическия път, Истанбулската конвенция, толкова – в нито едно друго нещо, каза още премиерът и заяви, че не могат да му прикачат никой.

ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат, а не Цецка Цачева. Сега могат да направят каквото искат. Какво общо имам с ДПС? На места на тези избори битката ще е ГЕРБ-ДПС и тя ще бъда безкомпромисна. Голяма част от българските мюсюлмани отиват в ГЕРБ. Не могат да ми прикачат нищо, каза още Бойко Борисов.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини