Исторически спад на продажбите на автомобили в Европа. В България с 36,8%

Продажбите на автомобили в Европа бележат исторически спад през миналата година, след като пандемията от новия коронавирус предизвика най-тежката криза в историята на сектора, сочат данните на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

Новите регистрации са се свили с 23,7 на сто или с 3 милиона до 9,9 милиона автомобила, информира Асошиейтед прес. Според АСЕА това се дължи на карантинните мерки и на други ограничения, които са оказали безпрецедентен натиск върху продажби на коли в Европа.

Всички пазари отчитат двуцифрено понижение. В Испания то е 32,3 на сто, в Италия - 28 на сто, а във Франция - 25 на сто. В Германия спадът е 19 на сто.

За България АСЕА отчита свиване на продажбите на нови коли с 36,8 на сто за цялата година.

През декември продажбите на нови автомобили в Европа са намалели с 3,3 на сто спрямо същия месец на предходната година, но разликите в резултатите на отделните пазари са много различни. Италия и Испания имат отново двуцифрени спадове, докато Германия бележи увеличение с 10 на сто, а в Испания показателят остава без промяна.

В България продажбите през декември 2020-а са спаднали с 40,3 на сто, сочат данните на официалния сайт на АСЕА.

Германският автомобилостроителен концерн Фолксваген (Volkswagen) е намалил пазарния си дял с 3 на сто, докато Пе Ес А Пежо (PSA Peugeot) и Фиат Крайслер (Fiat Chrysler), които вчера официално обявиха сливането си, както и Тойота (Toyota) са успели да подобрят позициите си. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини