Британски музиканти публикуваха отворено писмо за последиците от Брекзит за турнетата им

Повече от 100 британски музиканти - от поп и рок звезди като Ед Шийран, Стинг и Роджър Уотърс от "Пинк флойд", до класически виртуози и диригента Саймън Ратъл, заявиха, че турнетата им в Европа са застрашени заради Брекзит, съобщиха световните информационни агенции.

В писмо, публикувано от "Таймс", музикантите заявяват, че правителството е нарушило обещанието си да договори те да пътуват без визи в ЕС.

"В споразумението с ЕС зее дупка и вместо обещаното свободно движение за музикантите, сега всички, ангажирани в европейско турне, ще трябва да си вадят скъпи разрешителни за работа и да оформят планина от документи за оборудването", пишат те.

"Допълнителните разходи ще направят много турнета неосъществими, особено за младите и изгряващи музиканти, които и без това трудно се задържат над водата заради забраните на изпълненията на живо, предизвикани от Ковид-19".

Великобритания излезе от ЕС на 31 декември миналата година. Една от последиците е, че това слага край на свободното движение и на британците в ЕС, и на европейските граждани във Великобритания.

Музикантите призоваха правителството да постигне реципрочно споразумение за изпълнителите на турне.

Отвореното писмо е подписано също от музикантите от "Секс пистълс", "Айрън мейдън", "Рейдиохед", челиста Шеку Кене-Мейсън. Елтън Джон, Боб Гелдоф, Питър Гейбриъл, Брайън Ино, Брайън Мей, Роджър Тейлър. Фронтменът на "Ху" Роджър Долтри, който е отявлен привърженик на Брекзит и твърдеше, че няма да има проблеми за турнетата, също се включи в подписката.

Министърът на културата Каролайн Дайнидж обвини за положението ЕС, като заяви, че британските предложения за представителите на творческите професии са били отхвърлени. Правителството е заявявало, че е готово за допълнителни преговори по въпроса.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини