Часовникът на Страшния съд е с най-лошото предупреждение в историята

Часовникът на Страшния съд - инициатива от 1947 г. на водещи учени от САЩ, предупреждаващи за ядрено самоунищожение на човечеството - е поставен за 2021 г. само на 100 секунди от полунощ. Този метафоричен показател за степента на глобална заплаха никога досега не е бил толкова лош.

През последните години включените фактори за оценка бяха разширени отвъд ядрените оръжия - с климатичната промяна и вероятността от технологичен срив.

Тази година този спектър стана още по-сложен заради пандемията и биозаплахите. Оценката на учените, сред които са 13 нобелови лауреати, се възприема и като препоръка към лидерите по света на какво трябва да обърнат внимание на първо място, за да се избегнат катастрофални събития от планетарен мащаб.

"Пандемията разкри колко неподготвени и без воля са държавите и международната система за правилно справяне с глобална извънредна ситуация. Във време на истинска криза правителствата прекалено често абдикираха от отговорност, пренебрегваха научните съвети, не сътрудничеха и не комуникираха помежду си ефективно и в резултат на това се провалиха в защитата на здравето и благосъстоянието на своите граждани. В резултат на това стотици хиляди хора ненужно изгубиха живота си", се казва в официалното съобщение.

"Макар и да е смъртоносна в огромни мащаби, тази пандемия не е екзистенциална заплаха. Последиците ѝ са тежки и ще бъдат продължителни. Но COVID-19 няма да унищожи цивилизацията и очакваме постепенно заболяването да отшуми. И все пак пандемията е аларма да се пробудим, една ярка илюстрация колко неподготвени са националните правителства и международните организации за управляване на ядрените оръжия и климатичните промени, които в момента представляват екзистенциална заплаха, или на други опасности, включително още по-заразни пандемии и война от нов вид, които могат да застрашат цивилизацията в близко бъдеще."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини