Украйна забрани използването на руската ваксина срещу Ковид-19

Парламентът на Украйна прие днес законопроект, който ускорява одобряването на ваксини срещу Ковид-19 и забранява използването на произведените в Русия, предаде Ройтерс.

Правителството в Киев е обявило, че през февруари очаква да получи между 100 и 200 хиляди дози от ваксината на "Пфайзър/Бионтек" по глобалната програма на ООН "Ковакс" (COVAX). Досега нито една ваксина не е одобрена в Украйна. Украинската фармацевтична компания "Биолик", подкрепяна от проруския опозиционен политик Виктор Медведчук, обяви по-рано този месец, че е кандидатствала за одобрението от държавата на руската ваксина "Спутник V".

"Една политическа сила създаде истерия около регистрацията на руската ваксина" каза на пресконференция украинският здравен министър Максим Степанов. Той добави, че тази истерия може да продължава колкото си иска и подчерта, че "никой в тази страна няма да регистрира руска ваксина".

Киев от години е в обтегнати отношения с Москва заради анексирането на Крим през 2014 г. и руската намеса в конфликта със сепаратистите в Източна Украйна, който по украински данни е отнел живота на 14 хиляди души досега.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    пидорасы
    0 0
    12:48, 31 яну 2021
    да спрат вятъра дето идва от Москва. Да пикаят срещу него ако искат. По лошото е ,че и в България има от този тип болни и повредени хора.
Последни новини