125 работодатели от Хасковска област одобрени за средства по мерките, свързани с Ковид

125 работодатели от Хасковски регион са одобрени за подпомагане по различните мерки за запазване на работните места, свързани със загубите им вследствие на здравната пандемия. Те ще получат подпомагане за 2150 работници, информират от Регионалната служба по заетостта.

Към 22 януари документи са подали общо 150 работодатели от областта за получаване на средства за 2 809 работници.

В секторите на транспорта, хотелиерството и туризъм, където подпомагането беше организирано най-рано - още през юли, миналата година, определената сума е 290 лв. месечно на работник за  6 месеца. Така  в периода юли–декември са постъпили 50 заявления за 176 лица.

По процедурата "Заетост за теб" бизнесът кандидатства в Бюрата по труда от началото на задействане на мярката за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време за 3 месеца. Като държавата  покрива минималната работна заплата и осигурителните вноски за сметка на работодателя. През периода юли – декември са сключени 80 договора за наемане на 139 безработни.

По тази процедура обаче в края на ноември миналата година бяха направени промени. Едната от тях удължи субсидирания  период до 6 месеца. Друга определи нов  максимален брой за наемане на лица спрямо списъчния състав на персонала в дадена фирма. Работодателят е длъжен да запази заетостта на 75 % от подкрепените лица за период, равен на периода на субсидираната заетост.
Беше удължен и срокът на действие на проекта, който вече е до края на 2022 година.

По друга от пакета мерки за справяне на бизнеса със ситуацията в условия на пандемия - "Запази ме", до 25 януари Бюрата по труда от област Хасково са постъпили 263 заявления от работодатели, от които към момента са одобрени 235 за 1 732 лица.
От началото на тази година Агенцията по заетостта стартира и  приема на документи за 2021 г.от работодатели, желаещи да получат финансова подкрепа по мерките за запазване на заетостта, придобили публичност като „60/40” и „80/20”.
За новия период от януари до март, регламентираната подкрепа е в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но изчислен на база месец октомври 2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Мл
  Младият младолик Младок
  25 -6
  11:15, 31 яну 2021
  Интересно нещо е подпамагането на работодател,който осигурява работниците си на минимално работно време 4 часа,не заплаща извънреден труд,максимално забавя помощите и съответно максимална експлоатация,а същевременно се сочат с пръст и обвинения мерките и здравните работници.
  9 % сив сектор е в действие.
 • 2
  Оня ден им дадоха 20 милиона на ръка на автобусаджиите - безвъзмездно :)))
  .....
  Биби-тко храни рая-та
 • 3
  Ко
  Ковид безвремие
  16 -2
  14:45, 31 яну 2021
  Мед и масло текат от небето, интересно кой ли после ще трябва да ги събира и връща? Не вярвам да са тези, които ще ги получат. Колко дълго може да се живее в тази заблуда?
 • 4
  12
  12
  7 -4
  17:58, 31 яну 2021
  Много пари 150 евро ,тя пандемия свърши за кога? Все пак вземайте докато не са ги спрели
 • 5
  Фе
  фен
  0 0
  09:59, 3 фев 2021
  Не са много,но все пак,стигат за ден,два,а ако арчиш,икономично,мое изкараш,три деня.Пей сърце.Щото на нас пенсиите20,30евро.И доктор Тони Филипов,ни изостави,а малко разведряваше,обстановката,с''Делниците...

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини