Орбан вади закон срещу репортерския дрон

Разкошни имоти, принадлежащи на близки на Виктор Орбан, които бяха разкрити с помощта на дронове: това са кадрите, попаднали във фокуса на унгарските власти, които приеха закон, за който се твърди, че ограничава разследващата дейност на журналистите, съобщава Франс прес.

Габи Хорн разбира това от собствен опит. През ноември й се обаждат по телефона във връзка с нейна статия за олигарх, публикувана в сайта Атлатсо (Atlatszo).

Първоначално тя наивно си мисли, че е започнало разследване за корупция.

"Изясни се обаче, че срещу нас е подаден сигнал за "незаконно придобиване на данни", казва тя пред Франс прес.

В крайна сметка случаят е замразен, но в началото на януари влезе в сила нов закон за "защита на личния живот и дефиниране на нормите за сигурност", приет според властите в съответствие с европейска директива.

Отсега нататък за разпространение на кадри от частни имоти, заснети с дрон без разрешение на собственика на имота, може да се налага наказание от една година затвор.

Този текст "усложнява задачата на хората, които водят корупционни разследвания и разследвания за отклоняване на обществени средства и средства от европейски фондове. Ясно е, че е насочен срещу любопитните журналисти", казва Габи Хорн.

"Ние ще продължим да работим, но над нас ще тегне безрадостната перспектива за евентуални наказателни процедури", изтъква Хорн, макар да не смята, че съдии ще пращат журналисти зад решетките по подобни причини.

Шокиращият ефект на снимките

След връщането на власт през 2010 г. на премиера националист Виктор Орбан, в Унгария бяха въведени сериозни ограничения на свободата на медиите.

Освен това "Репортери без граници" определи контрола, упражняван върху унгарските медии, като "безпрецедентен за Европейския съюз".
На фона на засилващите се ограничения за медиите и тъй като "официалните канали почти никога не реагират на подадените сигнали", употребата на дронове се оказа нещо изключително полезно, подчертава 53-годишната унгарска журналистка Хорн.

Нейният уебсайт публикува миналата година няколко заснети с дронове видеоклипа, някои от които са за имоти на бащата и зетя на Орбан.
Тези снимки "са по-силни от хиляда думи: те показват на обикновените хора шокиращото охолство, в което живеят управляващите", казва Габи Хорн.
Тя е била разпитвана от полицията заради статия във връзка с Лоринц Месарош, приятел от детските години на Виктор Орбан и негов близък сътрудник.

Днес Месарош е най-богатият човек в Унгария, като според американското списание "Форбс" нетната стойност на богатството му е 1,4 милиарда евро, а негови компании редовно печелят обществени поръчки, чието финансиране идва от държавата и Европейския съюз. Според "Трансперънси интернешънъл" Унгария е страната членка на Европейския съюз с най-сериозни проблеми с корупцията редом с Румъния и България.

"Това е прекалено"

Франс прес се обърна за коментар към унгарското министерство на иновацията и технологиите, по чиято инициатива бе приет законовият текст, но не получи отговор.

"В много случаи свободата на медиите има приоритет пред правото на личен живот и е грешка, че този елемент не е взет предвид в закона", заяви адвокатката Моника Рихлах, експертка по защита на данните.

Освен медиите, законът бе разкритикуван от пилотите на търговски дронове и аматьорите, управляващи дронове като неделно хоби, които заявиха, че той е по-строг от европейските правила.

Законът въвежда задължително регистриране на всеки дрон, разполагащ с камера, както и на степента на подготовка на притежателя му, независимо от размера на мотора. Освен това притежателят на дрона е длъжен да поиска разрешение от властите 30 дни преди полета.

"Това са по-строги правила от китайските!", възмущава се Балаж Каплар, фотограф, върнал се наскоро от Пекин след 15 години живот в Китай.

Понастоящем около десет хиляди ползватели на дронове са се съобразили с новите правила, казва Золтан Хелмеци, служител в будапещенски магазин, който продава китайски дронове DJI - търговия, процъфтяваща от 2018 г.

"Необходимо е да има правила, но това е прекалено", казва Хелмеци, чийто бизнес бе засегнат неблагоприятно от пандемията, а след това и от промяната в закона.

"Това е технология на бъдещето, която трябва да бъде насърчавана, а не възпирана", казва той.

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини