Бил Гейтс прогнозира следващите най-големи заплахи за човечеството

Бил Гейтс направи прогноза кои ще са следващите най-големи заплахи за човечеството. Глобалните климатични промени, биотероризмът и опасността от нови по-заразни пандемии ще са нещата, които могат да застрашат сериозно цивилизацията ни в идните десетилетия, смята милиардерът.

Основателят на Microsoft е един от първите хора, говорили за опасностите от възможна пандемия. През 2015 година той прогнозира, че респираторен вирус, подобен на SARS, може да обхване голяма част от човешката популация и да доведе до множество заболели и загинали, както и до сериозни сътресения за икономиката и социалния ред.

"Няма добро усещане, което да идва с подобно нещо", разкрива Гейтс, описвайки как се чувства от сбъдната си прогноза.

Размишлявайки върху предишната си прогноза, Бил Гейтс заяви пред влогър от YouTube, че изменението на климата и биотероризмът ще са следващите глобални катастрофи.

"Климатичните изменения могат да са още по-смъртоносни от Ковид-19. Всяка година може да умират много повече хора, отколкото в настоящата пандемия. Ако нещата останат непроменени през 2100 от промените в климата ще умират 5 пъти повече хора годишно, отколкото заради Ковид-19. Другата голяма опасност е биотероризмът. Някой, който иска да причини щети, може да създаде вирус. Ще се сблъскваме не само с естествено причинени пандемии, като сегашната, но и с такива, имащи произход от лаборатория", споделя новите си прогнози Гейтс и допълва, че биологичната война може да е по-опасна от ядрената.

"Веднъж пусната, заразата е много по-трудна за овладяване", смята милиардерът.

На въпрос дали човечеството е си е взело поука от настоящата пандемия, милиардерът заявява твърдо "Не".

"Ще има още пандемии", каза Гейтс. Според думите му друга пандемия все още може да създаде хаос, но въпреки това има надежда, че в най-скоро време хората ще си вземат поука от сегашната и ще могат да се адаптират за опасностите в бъдеще.

"Ако имахме необходимата готовност и система, броя на загиналите и заразените можеше да е 10 пъти по-малък. Все пак изкарахме късмет, защото можеше да се сблъскаме с много по-заразен щам", споделя Гейтс.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    вип
    7 -1
    15:14, 12 фев 2021
    Не думай, скрий се някъде
  • 2
    24
    24160
    2 0
    09:04, 15 фев 2021
    Тоя стана направо един Нострадамус. Още от сега почна да ни сапунисва.
  • 3
    26
    26140
    1 0
    16:18, 15 фев 2021
    Сигурен съм, че знае точната дата и час!
Последни новини