Евгения Ангелова: Мандатът беше труден, но успешен за България

Евгения Ангелова е депутат от политическа партия „ГЕРБ“, избрана за втори мандат от Хасковски избирателен район. Тя е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, Преди това г-жа Ангелова е била заместник председател на Общински съвет Хасково (2011-2014), общински ръководител на ГЕРБ Хасково (2013-2018) и председател на областната младежка структура на ГЕРБ Хасково (2010-2015).

Работила е в сферата на строителството като ръководител проекти в САЩ и ръководител Човешки ресурси в България. Владее свободно английски език.

Г-жа Ангелова е завършила средното и висшето си образование в САЩ, където живее от 1998 до 2009 год. Има магистратура по бизнес администрация (МБА) в Университета на Маями, със специалност в областта на финансите и маркетинга. Освен това тя има и МБА от Американския междуконтинентален университет в Лондон, Великобритания, със специалност в международния бизнес. Завършила е бакалавърската си степен по бизнес администрация (ББА) в университета "Пейс", Ню Йорк, САЩ, специализация международното управление, направление Европа. Г-жа Ангелова е завършила Българското училище за политика, випуск 2016 г.

Г-жо Ангелова, дейността на 44-тото Народно събрание е на финала си. Как определяте работата му?

Изминалите 4 години в Парламента бих определила като предизвикателство, през което преминахме успешно. Успешно и за ГЕРБ като управляваща партия и за България като цяло. В този мандат България стана за първи път председател на Съвета на ЕС, влезе в банковия съюз и чакалнята на Еврозоната. Пак в рамките на този мандат имахме протести под прозорците на Народното събрание, изправихме се пред безпрецедентна здравна криза, в която карантинирани депутати за първи път участваха дистанционно в работата на Парламента, но продължихме напред. Сблъскахме се с безотговорността на опозицията, която повече от 3 месеца изцяло абдикира от работата си в пленарна зала, а след това месеци наред всяка сутрин умишлено не участваше във формирането на кворума, за да саботира работата на Парламента, а бих казала и живота в страната. Председател на НС подаде оставка и беше сменен от друг, станахме свидетели на нескопосано скроени скандали, „гейтове“, оставки и прочие. Преодоляхме 28 президентски вета. Справихме се. България е парламентарна държава. Народното събрание е най-висшият орган в Републиката. Въпреки трудностите, Народното събрание продължи да работи отговорно и качествено и да изпълнява основната си роля на законодателен орган. 

Как определяте Вашата работа през изминалите 4 години? Често чуваме упреци, че народните ни представители не правят достатъчно. 

Много е трудно, а и не е редно, сама да давам оценка на работата си като народен представител. Тази оценка трябва да направят хората, които представлявам и колегите, с които работих в Парламента. За това благодаря за възможността да обобщя изминалия мандат чрез вас и да информирам гражданите за свършеното. 

Вносител съм на 11 закона и 5 проекта за решение. Внесла съм 26 предложения за изменение и допълнение на различни закони между първо и второ четене. Всяко едно такова действие е свързано с дни, дори седмици подготовка, четене и проучване на всеки един детайл по съответната тема, участие в различни работни групи и търсене на подкрепа. Подробности за всяко едно мое предложение могат да бъдат намерени на официалната страница на Народното събрание. Накратко - не съм била от така наречените „мълчаливци.“ Справка от НС показва, че сумарно за тези 4 години се подреждам пета от 240 народни представители, като общо 703 пъти съм излизала на трибуната на българския парламент и имам над 32 часа парламентарно време, което включва изказвания, процедури и доклади.

В 44-тото Народно събрание участвам в две постоянни комисии. Едната е комисията по Бюджет и финанси, на която съм заместник-председател. Тя е една от най-тежките комисии и тази длъжност е чест и признание за моята работа, но разбира се и огромна отговорност. Участвам също и в работата на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор към Комисията по бюджет и финанси. Член съм и на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. За известно време бях член на Комисията по външна политика. Председателствах Временната комисия по повод придобиването от "Българска банка за развитие" на акции от капитала на "Първа инвестиционна банка", както и бях член на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет и Временната комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Ковид-19. Главен представител съм на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и председател на Групата за приятелство България-Испания. 

Бих се изненадала, ако някой каже, че не съм участвала активно в работата на Народното събрание. Предполагам, че това би бил човек, който не следи и не се интересува от работата на Парламента, а се доверява на всеобщото мнение, че „депутатите нищо не правят“. Уверявам ви, писането и приемането на закони е изключително отговорна работа. 

През тези 4 години съм се старала сериозно, достойно и отговорно да представлявам жителите на област Хасково с изключително активна работа по дневния ред на Парламента. Всеки народен представител има право да участва само в две комисии по компетентност, но както виждате, аз съм се включвала в работата по доста допълнителни и извънредни теми. Никога не съм си позволила да засрамя хората, които ме избраха и изпратиха в Парламента, не съм се самозабравила и не съм злоупотребявала по никакъв начин със статута си на депутат.   

Колко приемни за граждани сте организирали през изминалата година в района, от който сте избрана?

От началото на мандата на 44-тото Народно събрание, съм организирала повече от 64 приемни дни за граждани в област Хасково. По-голямата част от тях са в областния град, където съм на разположение за срещи с хората всеки понеделник в офиса на ГЕРБ. На никого не съм отказала разговор. Всеки, който желае, може да се обади в офис на ГЕРБ и да дойде да се срещне с мен. Но знаете ли, тези срещи с хората се случват и в ежедневието ми. Аз съм тук три дни в седмицата. Разхождам се със семейството си, посещавам същите магазини, както и другите хора и се срещам с тях и там. Имам много приятели и близки тук, както и в областта, телефонът ми е достъпен,  администрирам сама страниците си в социалните мрежи, където хората ми пишат и отговарям на много лични съобщения от граждани, затова контактът ми с хората не е прекъсван. Ценя много този контакт, защото чрез него стоя здраво стъпила на земята и живея с проблемите на хората. За да чуя някого, не е нужно да правя официална приемна. 

С моето семейство продължаваме да живеем в Хасково, не сме се преместили в София, а аз пътувам само за дните, когато заседава парламента и комисиите, така че в почивните дни, със или без уговорен час, се виждам с много мои съграждани. Според мен така е редно за един народен представител. Така от първо лице знам какви са проблемите на жителите на региона и винаги съм се старала да бъда от полза в решаването им. По график приемам и в другите общини от областта. Проведох приемни дни в община Димитровград, и взех участие в редица събития в Харманли, Симеоновград, Ивайловград, Свиленград и Маджарово, където също съм разговаряла с жителите по важни за тях проблеми. 

За какво най-често Ви търсят хората в приемните Ви дни? 

Хората идват при мен, за да обсъдят различни въпроси, от чисто битови проблеми до много разумни и актуални предложения за промени в законодателството.

Някои граждани си мислят, че когато си депутат можеш да решиш всеки проблем, а това по-често не е така. За съжаление има хора, които не могат да разграничат кое е в правомощията на кметовете на общини, кое на съдилищата, кое на държавните институции, кое на изпълнителната власт, и кое на народните представители. И преди съм споделяла, че при мен идват граждани, които искат да се сменят изгорели крушки на уличното осветление пред дома им; идват братя и сестри, които не са си говорили от години и не могат да разделят имотите си; идват възрастни хора, чийто документи са били изгубени в някоя институция; идват и хора, които са видели пропуски в закон. Само последното може да бъде решено в Народното събрание, останалите са в правомощията на съответните органи и институции. Разбира се за всеки проблем се старая да съдействам било то чрез съвет, сигнал или личен контакт. 

И все пак хората от Хасково и региона очакват техните народни представители да лобират за тях. В този смисъл: Вие като „лобист“ на Хасково в София какво постигнахте?

Народното събрание е законодателен орган. Закон за Хасково няма. Това в кръга на шегата. Иначе сте прави. Народните представители се избират от хората от всеки регион, за да ги представляват, т.е. да бъдат техния глас в Парламента при изготвянето  и обсъждането на закони и контрола върху Правителството. В този смисъл: Да, аз съм лобист на Хасковски регион. Много добре помня клетвата, която положих при встъпването си в длъжност: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа.“ Повярвайте ми, това не са само думи. Защото при всяко едно гласуване или предложение, което съм правила съм се съобразявала с интересите на хората и разбира се, с тези на жителите на хасковска област. Много от законите, по които съм работила касаят и нашата област. Но основната подкрепа за една община или област идва от Правителството. А правителството на Борисов подкрепя активно всяка една община. Ние като депутати и редом с кметовете можем да сигнализираме за нуждите и да търсим подкрепа. В следващите седмици предстои да представя цялостен отчет за работата ми по време на изтеклия мандат и в него всеки подробно може да се запознае със свършеното. Отчетът ще публикувам на Фейсбук страницата ми, както и ще предоставя в офиса на ГЕРБ на разположение на всички, които имат интерес да се запознаят в него. 

Вие сте член на настоятелството на новоизграждащия се храм „Св. Иван Рилски“ в кв. „Орфей“, с какво допринесохте и до къде стигна това начинание?

Строителството на този храм е започнало, когато съм била малка. Но после, аз приех това за моя лична кауза. Тази църква е и голямата болка на православните християни в Хасково. Много усилия положихме заедно с църковното настоятелство, на което съм член. Знаете, че строежът на храма е започнал преди повече от 20 години. Благодарни сме на всички от тогава до днес, които работят пряко или косвено по този проект. За съжаление той беше замразен твърде дълго. Инициирах изваждането на старите документи от архивите, издирвах папки и чертежи с месеци, някои липсваха. Чертаните на ръка планове трябваше да бъдат нанесени отново в съвременна компютърна програма. Сформирахме ново църковно настоятелство, архитектурният план беше осъвременен, нанесоха се необходимите корекции и планът беше одобрен от Пловдивска митрополия. Изготви се количествено-стойностна сметка, която възлиза на над 600 хил. лв. за да можем да довършим и покрием строежа. Открихме дарителска сметка. Аз нямам достъп до тази сметка, но Ви уверявам, че всеки лев се изразходва с решение на настоятелството по предназначение за строежа. За съжаление събраните средства не са много. Проведохме редица благотворителни мероприятия и средствата вложихме в хидроизолация на подземието, което е предвидено за неделно училище, защото имаше риск то да бъде унищожено от течове. Друга част се вложи за укрепване на земетръсните шайби на строежа по изискване на конструкторите. До тук за средства разчитахме изцяло на дарения от граждани и фирми. Аз също неколкократно съм правила дарения, както и колегите ми. Благодаря на всеки един, който е дарил!  През последната година поради антипандемичните мерки не сме, а и не можем да проведем благотворителни инициативи. Истинска мъка ми е, че не можем по-бързо да напредваме със строежа. През времето, което измина осъзнах, че за съжаление вероятно няма как да разчитаме само и единствено на дарения. За това и преди няколко месеца обявих, че ще търсим помощ от държавата. Подготвила съм необходимите писма и се надявам да има резултат. Знам, че хората имат усещането, че темата за църквата в „Орфей“ се повдига само по избори, но това не е така. По този строеж работим целогодишно в търсене на варианти. За себе си съм решила, че в следващия месец няма да повдигам темата и да говоря за този храм. Смятам, че е редно да разграничим това добро дело от политиката и поне в него да бъдем обединени, за да успеем да го завършим. 

През този мандат на Народното събрание България за пръв път беше председател на Съвета на Европейския съюз. Какво донесе това на България?

Като член на Комисията по Европейски въпроси и контрол на европейските фондове смея да кажа, че Българското председателство беше изключително успешно. Но това не е само мое мнение. Редица европейски лидери поздравиха България и дадоха изключително висока оценка за проведеното председателство. В много от секторите надхвърлихме предварително заложените цели. 

В ролята си на заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Българския парламент бях пряко ангажирана с провеждането на една от срещите в Парламентарното измерение по темата за стабилността, икономическата координация и управление в Европейския съюз в Брюксел. Това е една много важна среща, на която обсъдихме бъдещето на европейските финанси и в която България, като председателстващ, имаше водеща роля.

Имах честта, но и огромната отговорност, да открия и да съм водещ на заседанието в Брюксел на традиционната среща на представителите на всички парламенти от Съюза. В рамките на същото мероприятие, заедно с председателя на бюджетната комисия в Европарламента, ръководихме интерпарламентарно заседание на всички бюджетни комисии в ЕС. Това за мен е истинско признание за работата ми като народен представител - едно момиче от Хасково да представлява България на най-високата трибуна в Европа и да открие и ръководи заседание на Европейския парламент с представители на икономическите, бюджетните и социалните комисии от всички парламенти в Евросъюза. Гордея се с това и считам, че резултатите от българското председателство са налице. България започна със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари 2018 г., като впоследствие Европейската комисия представи още 30 нови предложения. Равносметката от Българското председателство е 46 постигнати споразумения с Европейския парламент; 39 постигнати „общи подхода“/мандати за преговори с Европейския парламент; 58 Заключения на Съвета; 1 Заключение на Председателството; 6 Препоръки на Съвета; 17 Доклада за напредъка, от които 5 Доклада на Председателството.

Ако оставим работата настрани… Какво обичате да правите в свободното си време?

Да съм със семейството си. Това ме зарежда и ми помага да си почивам. Разхождаме се, събираме се с приятели, разговаряме. Когато времето е хубаво си организираме пикници сред природата. През уикендите заедно с дъщеря ми и съпруга ми сме редовни посетители на повечето детски площадки и паркове в Хасково. От тази година вече пишем и домашни и се учим да четем и смятаме. Всички нормални неща, които един родител прави когато не е на работа.  

Но всъщност народният представител винаги е на работа. Защото доверието на хората дадено в изборния ден е лична отговорност за целия мандат! При мен поне е така. 

Видеа по темата

Последни новини