ЕС е готов да помогне за рестарт на мирни преговори за Кипър

Европейският съюз е готов "да допринесе активно" за нов опит за съживяване на блокираните преговори за повторно обединение на етнически разделения остров Кипър, заяви кипърското правителство, цитирано от Асошиейтед прес.

Правителственият говорител Кириакос Кушос каза, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е изразил готовността на ЕС да помогне за рестартиране на преговорите по време на среща с президента на Кипър Никос Анастасиадис в Никозия по-рано днес.

Кушос посочи в писмено изявление, че Борел е казал на Анастасиадис, че ЕС смята, че мирно споразумение трябва да бъде постигнато в рамките, очертани от ООН, "както и от основополагащите принципи на ЕС и европейското законодателство".

Това внушава подкрепа от страна на ЕС за настояването на кипърските гърци за федерално решение в противовес на искането на Турция и кипърските турци за отказ от десетилетната формула и насочване към споразумение, базирано на две отделни държави, коментира АП.

Посещението на Борел в Кипър идва преди планирана неформална среща в Швейцария следващия месец, чийто домакин ще бъде генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. В срещата ще участват двете кипърски общности и страните гарантки - Гърция, Турция и Великобритания. Целта ще бъде да се определи дали има достатъчно допирни точки за възобновяване на процеса, който беше прекъснат през 2017 г., когато преговорите на високо ниво се провалиха на фона на сериозни разногласия.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу след преврат на поддръжници на обединението с Гърция. Само Турция признава обявената от кипърските турци независимост в северната част на острова. Въпреки че Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., само международно признатата южна част се възползва изцяло от предимствата на членството.

Мнозинството от кипърските гърци категорично се противопоставят на споразумение, което би легитимирало етническото разделяне на острова. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    ИК
    и каква стана тя
    0 0
    12:09, 6 мар 2021
    за Крим който гласува да си отиде в Русия -санкции. А за Кипър който беше завзет насила от турците -преговори. Продължавам да твърдя че най -големите лицемери и мръсници това са ЕС
  • 2
    Ки
    Кипър е окупиран повече
    0 0
    12:10, 6 мар 2021
    От 40 години. Повече от 40 години геювете си затварят очите. Това ли са им европейските ценности.

Още новини

Последни новини