Стихотворение на Стойчо Шапатов е публикувано в списание "Везни"

Дни преди 8 март списание „Везни“ отпечата стихотворението на Стойчо Шапатов „Старият капчук. Спомен за мама“.  „Везни“ е списание за литература, изкуство, критика и философия.

В творбата на Шапатов централен е образът на майката, изграден в традициите на българската класическа литература. Майката е представена като носителка на изконни добродетели: трудолюбие и себеотрицание в името на добруването на децата. Битът, белязан от оскъдица, е полето, на което тя е призвана да върши своите всекидневни, осмислени след време от сина, подвизи.

Споменът за тях носталгично пренася лирическия говорител в безвъзвратно отминалия свят на детството, когато майчината любов е достатъчна да озари живота на детето.

Стойчо Шапатов пише „Спомен за мама“ през лятото на 2020 година, но е изкушен от словото отдавна. Досега е издал две книги със спомени и разкази за известни личности – „Искри и проблясъци в две епохи“ – опит за автобиография и „Приказки за ангели и дяволи“, в която има и лиричен раздел. В момента подготвя своя трети самостоятелен труд.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини