В Царската гимназия отбелязват 791 години от битката при Клокотница

    Днес се навършват 791 години от битката при Клокотница.

    На 9 март 1230 г. войските на цар Иван Асен ІІ побеждават армията на Епирското деспотство край днешното едноименно хасковско село. Епирският владетел Теодор Комнин заедно с цялото си семейство е пленен и отведен в столицата на българското царство - Търново.

    В Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ в Хасково стартираха Дните на талантите. Те са посветени на патрона на училището и 53 години от създаването на гимназията, и са поредица от опознавателни игри и умения, които учениците от различните специалности показват.

    В рамките на празничните за гимназията дни с помощта на Туристическия информационен център и местното Туристическото дружество гимназистите от специалността „ловно и горско стопанство“ са поставили информационни табели по екопътеката „Цар Иван Асен II” в парк „Кенана“, която е една от най-популярните туристически дестинации в района на Хасково. Табелите са изработени пък от учениците в специалността „мебелно производство“, информира директорката на гимназията Маргарита Топалова. В гимназията са изработени и екопейки, които вече са поставени около стадиона на Ямача.

    А днес в училището своите познания, свързани с историята и живота и делото на патрона на училището -цар Иван Асен ІІ демонстрираха деветокласниците, които се включиха в играта „Търсене на съкровища“. За да стигнат до подготвените и скрити в двора на училището им награди, те трябваше да отговарят на въпрос.

    Съкровища търсиха и по-големите от 12 Б клас, които учат в специалността „Строителство и архитектура“. Тяхната задача беше да намерят определени точки по зададени полярни координати-ъгъл и разстояние.

    Дните на талантите в гимназията продължават през целия март месец. Има включени спортни прояви, ще станат ясни и резултатите от обявения конкурс за създаване на електронно съдържание на тема „Добрият избор е за цял живот“.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ца
      Цар и Господар
      7 -2
      12:52, 9 мар 2021
      Стига сте я наричали "Царска гимназия". Няма таково животно в Хасково. Пък и училището е основано 70-те години. Какви цари, какви 5 лева
      • Ba
        Bat 🦇
        7 -3
        12:54, 9 мар 2021
        Царска, едва ли -по и подхожда КаруЦарска.
    • 2
      Да
      Да изметем пасмината гроб
      2 0
      14:31, 9 мар 2021
      А къде е индианският вожд с железният кон Тойота ?
    Последни новини