Миналата година по света са били убити 65 журналисти и медийни служители

Общо 65 журналисти и медийни служители са били убити по света миналата година, докато са вършили работата си, съобщи днес Международната федерация на журналистите, цитирана от Асошиейтед прес.

Жертвите са със 17 повече, отколкото през предходната 2019 г. Броят на убитите журналисти е близо до равнищата от 90-те години на миналия век.

Федерацията заяви в своя публикуван днес годишен доклад, че убийствата са са били извършени в 16 държави при целенасочени атаки, бомбени атентати и при инциденти с кръстосан огън.

Общо 2680 журналисти са били убити, откакто тя започна да води отчет през 1990 г.

"Безмилостното властване на криминални босове в Мексико, насилието на екстремистите в Пакистан, Афганистан и Сомалия, както и нетърпимостта на твърдолинейните среди в Индия и Филипините, допринесоха за продължаващите убийства на журналисти", заяви генералният секретар на федерацията Антъни Беланже.

За четвърти път за последните пет години Мексико оглавява списъка на страните, където са убити най-много журналисти - 14. Следват Афганистан с 10 жертви, Пакистан (9), Индия (8), Филипините и Сирия (по 4) и Нигерия и Йемен (по 3). Журналисти са били убити също в Ирак, Сомалия, Бангладеш, Камерун, Хондурас, Парагвай, Русия и Швеция.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини