КНСБ: Ако ви принудят да се ваксинирате, се обърнете към съда или КЗД

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД), заяви пред БНР националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

По думите ѝ в синдиката продължават да постъпват сигнали от работници, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да работят. 

"Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", категорична е Величка Микова.

Според нея работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, "някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително".

Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда, каза още Микова. 

Всеки, ползващ отпуск по болест, няма как да бъде уволнен без получено съгласие от Инспекцията по труда, обясни Величка Микова.

На въпрос могат ли работниците да бъдат уволнени, ако работата на предприятието е спряна със заповед на държавен орган, тя обясни, че доста от работниците са били в т.нар. принудителен престой. "Не може в такъв момент да се прекрати трудовото правоотношение. Има защита от страна на закона, че те трябва да запазят своите правоотношения поради спиране на работата и могат да се ползват от подкрепата с държавни мерки", подчерта специалистът по трудово право.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини