Учени откриха ярка следа от Денисови хора в ДНК на съвременните хора

Изображение 1 от 2

    Изследователи в Австралия са открили доказателства, че предците на съвременните хора, пристигнали на островите в Югоизточна Азия преди 50 000–60 000 години са се кръстосвали с денисовци по-често, отколкото се смяташе досега.

    Денисовите хора са изчезнал подвид, чиито останки досега са открити само на две места - в пещерата Денисов в Алтайския край на Руската федерация и в Китай на тибетското плато. Предишни генетични проучвания показаха, че Денисовите хора са били мургави, тъмнокоси и тъмнооки и че са оставили генетична следа в Азия, Сибир и Океания.

    Австралийски учени са изследвали геномните последователности на повече от 400 съвременни хора, включително над 200 души от островите в Югоизточна Азия. Те открили доказателства, че предците на съвременните хора, живеещи в Югоизточна Азия, са се кръстосвали с Денисови хора, точно както много групи хора извън Африка са се кръстосвали с неандерталци.

    Този резултат е озадачаващ, тъй като до този момент в този регион не са открити останки от Денисови хора. Как този подвид на хората от Сибир и Китай се е срещал с човешките предци в Сулавеси или Австралия остава загадка.

    Учените имат две хипотези. Според първата останките на Денисови хора в Югоизточна Азия просто все още не са намерени. Но втората версия изглежда по-вероятна за изследователите. Учените смятат, че Денисовите хора всъщност са имали по-разнообразен фенотип, отколкото се е смятало преди. Останките им в Югоизточна Азия може вече да са били намерени, но са класифицирани като Homo floresiensis, H. luzonensis или H. erectus.

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини