Внесоха в съда жалба срещу заповедта за затваряне

Вече и за децата е ясно, че на държавно ниво се вземат едни решения, които може да бъдат светкавично отменени или пък да задушат много хора и бизнеси, просто ей така, дори без обосновано разписани причини, поради които дадено действие е предприето. 

За много хора и организации последната заповед за спиране на определени дейности в страната, под претекст, че могат да доведат до разпространение на Covid-19, е незаконна. Не просто неудобна – незаконна. 

Първите, за които научихме, че смело се впускат в дебрите на съдебната ни система, за да извоюват правото си на съществуване, са членовете на Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ). След като отворените им писма не бяха зачетени от властимащите, единствено решение за тях е правдата да възтържествува по съдебен път.

В петък те входираха в Административния съд жалба, която цели да изобличи заповедта на здравния министър като незаконна.

Става дума за решението на Костадин Ангелов от 18 март, когато бе обявен настоящият локдаун, забраняващ функционирането на множество дейности, но и спокойно оставящ други да продължат да се случват необезпокоявано.

Напомняме ви за парадокса, според който тренировките по спорт ще продължат да се провеждат, докато всички занятия по изкуства са отменени. 

Становището на СОЛИ е, че заповедта е незаконна, противоречи на Конституцията и на Закона за нормативните актове и създава двойни стандарти за отделни групи и браншове в икономическия и социалния живот на страната.

Проблем по смисъла на действащия закон е и това, че заповедта не е минала през обществено обсъждане, нито е била обнародвана в Държавен вестник. 

"Това я прави юридически невалиден акт, който не може да прехвърли отговорност върху адресантите й за нейното спазване."

Такова е разписаното от адвокат становище, което съдът ще разгледа, защото само той може да обяви заповедта за невалидна. Такива примери вече има след старта на пандемията. Не са прецедент делата, при които падат санкциите за неносене на маска или неспазване на наложените мерки. 

Членове на СОЛИ са различни физически и юридически лица, които упражняват свободни професии и най-силно засегнати от ограничителните мерки. 

Целта на жалбата пред съда е не само да се защитят техните права, а и да се защитят правата на децата, които развиват изкуството и усъвършенстват физическото, психическото и интелектуалното си развитие, както и таланта си. 

"Заповедта нарушава човешки, икономически и социални права и свободи, ограничавайки ги за сметка на недоказани статистики, анализи и данни, които си противоречат."

"Няма по-перфидна жестокост от тази, с която се опитваш да нарушиш свободата на човечеството под предлог за защита на здравето му", се казва още в текста на жалбата. Ние ще следим развитието на казуса, защото се надяваме, че българският съд все още е стожер на законността. 

Източник: https://momichetata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Св
    Света
    5 -5
    14:28, 28 мар 2021
    Е пламнал, мислите ли как да намалим заразенете, ум..?? Вие ма знаете ли ,како искате? Или да се покажите на фото
    • Ап
      Априлско въстание 44 година
      2 -1
      16:11, 28 мар 2021
      Поне малко да се бяха разболели да видим отвисени места и цеци.
      Решението е с бюлетина 4
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    18:15, 28 мар 2021
    Кои са тези "любителски изкуства" , чиито занимания са спрени.
  • 3
    Ки
    Киро
    2 -1
    08:38, 29 мар 2021
    Жалбата е внесена и какво от това! Какво чакат от съд на фашистка държава?! И в Хасково внесоха жалба срещу престъпната наредба за МДТ на общинарите от ГРОБ и ДПС и вече година и половина не се стига до заседание на съда по казус, който очевадно е противозаконен и дискриминационен!
  • 4
    Гр
    Гражданин
    1 -1
    13:33, 29 мар 2021
    Аз не бих си пуснал детето на никакви извънкласни дейности. Съжалявам за хората останали без работа, но те получават помощи.
Последни новини