Над 4 милиона хектара гори са унищожени по света през 2020 г.

Горите на планетата изчезват с бързи темпове, предупредиха учени, цитирани от Фондация "Томсън Ройтерс" и АФП.

През 2020 г. са били унищожени 4,2 милиона хектара гори - това се равнява на територията на Нидерландия, сочат данни на Глобал Форест Уоч и университета на Мериленд.

"През 2020 г. трябваше да се отчетат резултати по всички международни договорености и ангажименти за опазване на горите...а всъщност наблюдаваме, че нещата се движат в погрешна посока", каза Микаела Вайс, мениджър на проекти в програмата за наблюдение на горите Глобал Форест Уоч на базирания във Вашингтон "Уърлд ризорсис инститют".

През 2020 г. група водещи световни брандове трябваше вече да са преминали на използване само на устойчиво произведени продукти, а над 200 държави, компании и екоорганизации бяха поели ангажименти да намалят поне наполовина унищожаването на горите, но нищо от това не се случи.

"Безмилостният темп" на унищожаване на горите в тропиците "определено ни тревожи", каза Вайс за Фондация "Томсън Ройтерс".

Изсичането на горите влияе силно върху глобалните цели за ограничаване на климатичните промени, тъй като дърветата абсорбират около една трета от въглеродните емисии, произвеждани по света.

По данни на американския неправителствен институт загубите на първични гори, регистрирали рекордно високи стойности през 2016 г. и 2017 г., са с около 12 на сто по-високи през 2020 г. в сравнение с предходната 2019 г. Това се равнява на годишните въглеродни емисии от 570 милиона автомобила - почти два пъти повече от регистрираните автомобили в САЩ.

Горските пожари, разширяването на селското стопанство, дърводобивът, минната индустрия и нарастването на населението също стимулират унищожаването на горите, смятат учените.

Страните с най-големи загуби на гори за миналата година са Бразилия, Демократична република Конго и Боливия, сочат данни на института.

В Азия се отчита напредък, като Индонезия - най-големият производител на палмово масло и страната с третата по големи в света тропическа гора, слиза от трето на четвърто място по унищожаване на горски масиви. Смята се, че това е резултат от правителствената политика, включваща мораториум върху разчистването на първични гори и замразяване на разрешителните за палмови плантации.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Капитализъм
    2 0
    15:36, 31 мар 2021
    Свиквайте. Първо природата. После и хората. Щото ще пречат

Видеа по темата

Последни новини