ЕК дава Полша на съд заради спорната съдебна реформа

Европейската комисия реши днес да предаде Полша на съд заради закона за съдебната власт от декември 2019, който влезе в сила през февруари миналата година.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза, че досега комисията неколкократно е опитала да изясни пред полските власти своите опасения за независимостта на съдиите, засегната от новото законодателство. Комисията счита, че полският закон за съдебната власт подкопава независимостта на полските съдии и е несъвместим с правото на ЕС.

Освен това законът не позволява на полските съдилища, включително чрез използване на дисциплинарни производства, да прилагат пряко някои разпоредби от правото на ЕС, защитаващи съдебната независимост.

Комисията счита, че Полша нарушава правото на ЕС като позволява на Дисциплинарната камара на Върховния съд - чиято независимост не е гарантирана - да взема решения, които имат пряко въздействие върху съдиите и начина, по който те изпълняват функциите си.

Комисията очаква Съдът на ЕС да разпореди временни мерки до приемането на окончателното решение по този случай. Комисията настоява да бъдат отменени разпоредбите, упълномощаващи Дисциплинарната камара на Върховния съд да взема решения по искания за отнемане на съдебен имунитет, както и по въпроси на заетостта, социалното осигуряване и пенсионирането на съдиите от Върховния съд.

Еврокомисията настоява още да бъдат отменени решенията, вече взети от Дисциплинарната камара на Върховния съд, върху отнемането на съдебния имунитет.

Това е поредната процедура и дело, което Брюксел завежда срещу Полша през последните години. Срещу страната е задействана и процедура по член 7 от Договорите на ЕС, която би могла да доведе до отнемането на гласа на държавата в Съвета на ЕС.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини