В пика на третата вълна сме, обяви щабът (на живо)

Намираме се във върховата точка на тази вълна, каза министър Костадин Ангелов в началото на днешния редовен брифинг на НОЩ. Надяваме се на задържане през следващите няколко дни, с което може да се каже, че сме в плато.

В София град, Бургас, Шумен и Варна е осезаем натискът върху здравната система, каза министърът. Той подчерта, че натискът е и психологически. Единствената надежда е в увеличения брой ваксинирани, които имаме, и тя ще се увеличи с пристигането на още пратки.

Министър Ангелов заяви, че здравната система е готова и ще се справи. Леглата за пациенти с Ковид-19 са заети около 70%, а общо системата разполага с около 48 хиляди легла.

Съотношението на излекуваните към новозаразените през последните седмици се променя в полза на излекуваните, каза министърът.

732 на 100 хиляди е заболеваемостта в България - пета в Европа и втора на Балканите. Картината в Европа и на Балканите много бързо се променя. Смъртността е 21 на 100 хиляди, което ни отрежда трето място в Европа след Унгария и Чехия и първо на Балканите. Тези данни изнесе главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С най-висока заболеямост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857 на 100 хиляди. Към момента 7 области са със заболяемост над 800 на 100 000. Други 7 са с под 500 на 100 000, които са най-слабо засегнати - Търговище (281), Кърджали (302), Видин (308), Разград (342), Пазарджик (413), Велико Търново (474), Габрово (494), каза доц. Кунчев.

Той направи сравнение с втората вълна през ноември. Сегашният пик е по-висок, кривата е много подобна до момента. Съществена разлика има в хоспитализираните, които сега са повече, много бързо получават дихателни проблеми и се налага да бъдат хоспитализирани. Това се дължи на характеристиките на британския вариант, който в момента е преобладаващ у нас.

Очаква се ускоряване на производството на ваксини, съобщи Богдан Кирилов, както и увеличаване на доставките у нас.

Според математическия модел, очакванията са хоспитализираните да достигнат 11 хиляди, интензивните - около 800-850. Болниците са подготвени и имат резерв.

По време на първата вълна ядяхме джинджифил, при втората бяха лимони със сода, сега - домати, почете 1 април министър Ангелов. Шегата беше във връзка с народния фолклор за ваксините. Министърът отчете, че хората са наплашени от АстраЗенека. Но също така, цяла една държава, и тя се казва Великобритания, ваксинира масово с АстраЗенека. Дали не пропускаме нещо, дали има нещо, което не ни казват, запита риторично министърът. Той подчерта, че всички компании, от които идват ваксините, дължат много отговори.

Възникна известна словесна престрелка с репортери, когато бе поставен въпрос за заведенията. По аналогия със забраната за тютюнопушене, под въпрос е какво се счита за градина и маси на открито. Изнервянето стигна до напомняне на азбучни истини - че на заведение се ходи доброволно, за разлика от училището, което е задължително. Липсата на указания за разстояние между масите на открито опря до здравословните ефекти на чистия въздух.

В защита на облекчаването на мерките доц. Кунчев каза, че балансът е много труден и винаги има упреци, но "не е въпросът къде се намирате, а какво правите". Той даде пример с Гърция, която до вчера имаше най-много заразени, от днес облекчава мерките.

Относно информацията, че около 20 хиляди нови карантинирани няма да могат да гласуват, доц. Кунчев заяви, че този въпрос изобщо не е от компетенцията на щаба. Това, което зависеше от министерството, сме го направили, каза той, но изрази притеснение, че и тези, които са подали заявления, няма да могат да гласуват в някои области. Подвижните урни зависят от партиите, подчерта Кунчев, здравното министерство няма какво да направи.

"Най-добрата ваксина е сложената ваксина", повтори отново шефът на "Пирогов" проф. Балтов. Министър Ангелов се закле, че ваксините са ефективни и безопасни. Повод за това бе въпрос относно доказателствата за ефективност на ваксините у нас. Доц. Кунчев отговори с въпрос: Колко от починалите с коронавирус, колко от хоспитализираните с Ковид-19 са ваксинирани? Ваксинираните могат да пренасят вируса, каза той, но не боледуват. Министър Ангелов подчерта, че страничните ефекти на ваксините не се дължат на "преболедуване" и нито една от ваксините е "жива" (т.е. не заразява с коронавирус, каквито твърдения се разпространяват в социалните мрежи).

Над 1400 са докладваните случаи на странични ефекти при ваксинирани, като малко от тях могат да се считат за сериозни, поясни Богдан Кирилов. Сред тях преобладава вдигането на висока температура. Характерно при тези ваксини е, че тя е над 38 градуса и отшумява е рамките на 24 часа, по-рядко - след 48 часа, каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Да
    да
    6 -1
    10:15, 1 апр 2021
    Пък аз вчера ядох домати с коловете и пих водка
    • Да
      да бе да
      2 -3
      11:59, 1 апр 2021
      и като се напи взе да им духаш
    • Ру
      Руски шпионин
      3 0
      12:13, 1 апр 2021
      Здравейте!
      Току що професор Балтов каза абсолютна безсмислица!
      "Заразяването с Ковид 19 нараства експоненциално". Между "нараства" и "експоненциално" няма никаква връзка! Все едно да кажеш "багрите на това цвете са газообразни"!
    • До
      До да бе да
      1 0
      13:17, 1 апр 2021
      Не бе минах през вас и те опраших ******
  • 2
    Св
    свинщина и гьонсуратлък
    5 -1
    10:58, 1 апр 2021
    в трети пик
  • 3
    Яд
    Ядосан
    5 0
    12:03, 1 апр 2021
    В днешните фашизоидни времена, в които изведнъж се загрижиха толкова нелюбезно, че даже насилствено за здравето ни, всички хора, които схващат съмнителната достоверност на нещата ги обявяват за конспиратори. Ако носиш маска, ако си обливаш ръцете със спирт, трепериш за живота си и в разговорите с другите казваш каква страшна чума е, колко много умират и пр. си прав, а ако смяташ, че има такъв вирус, но той не носи смърт поголовно, а само в под 1% от заразените и, че трябва да се живее нормално със защита на най-уязвимите – тогава си конспиратор и не си отговорен. А що се отнася до тия „отговорните“…. Маскираните…. Виждам масово как преди да се набоцкат обясняваха, че носят маските и по улицата, за да пазят останалите… Да видиш ти, как след набоцкването ги свалиха! И какво излиза? Излиза ли, че са лицемерни и егоистични, щото всъщност са си пазели собствения дирник. Като пиша за маските нямам предвид, че изобщо пазят от вируси, а като „символа“ на пазенето на другите. Така, че ако на 4-ти не подкрепим масово, много масово, дори и да е дъждовно и лошо времето всички представители на антиковид фашизма, горко ни!
    • Бе
      Бе
      4 0
      13:44, 1 апр 2021
      Те точно тия ваксинирани батмани в момента разнасят най много зараза щото разбираш ли вече са безсмъртни .но спокойно в близките месеци се очаква голяма част от тях да почнат работа към енергото даже някои и я започнаха ама за това няма статистиката.
Последни новини