1 април - Ден на шегата

Първи април в различни страни по света се отбелязва като Ден на шегата.

Има различни версии за произхода му. Според една от тях френският крал Луи XIV издал закон, с който въвел първия ден на април за начало на календарната година.

Поданиците му се възпротивили и през следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с тази дата.

Днес е Празникът на шегата и на габровци, прочути с умението си да се смеят. 1 април е и денят, в който Домът на хумора и сатирата в града празнува 49-ия си рожден ден и отваря вратите си безплатно.

Ще се спазват противоепидемичните ограничения, но посетителите ще имат достъп до всички зали до 6 часа днес.

Тези, които ще предпочитат да празнуват дистанционно, могат да се посмеят отваряйки страницата на музея във Фейсбук, където ще вървят онлайн участия и изложби.

Първата среща от разстояние, подготвена специално за децата, е с илюзиониста Дани Белев. По-късно почитателите на хумористичното изкуство ще могат да разгледат от дистанция изложба "Кво вадис?" с латински сентенции, по които през 80-те години карикатури рисува Борис Димовски.

От музея ще върнат спомена към емблематичния от миналото експериментален сатирично-вариететен театър, създаден към дома, като ще покажат най-доброто от старите ленти.

В ден като днешния обаче най-често повтаряме мъдрите думи на Радой Ралин - "Светът е оцелял, защото се е смял" - девиз на Дома на хумора и на габровци, който, според Никифор Апостолов, често трябва да си припомняме:

"На някаква драма, трагедия да намериш смешното - това е живот". 

Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини