13 °C

Избори в пандемия: Хаос в РИК-Хасково, стотици без дистанция и маски

  Хаос, умора, безсъние и без спазване на противоепидемиологичните мерки. Така с едно изречение може да се опише ситуацията към 11 часа днес в зала“Дружба“ в Хасково. Там се помещават тази година екипите на Районната избирателна комисия и Информационно обслужване.

  Близо 16 часа след приключване на изборния ден на вота за новото Народно събрание, стотици членове на Секционните избирателни комисии от региона продължават нощния маратон, за да предадат изборните книжа и чувалите с бюлетини.

  Повечето от хората днес по обяд в зала „Дружба“, споделиха, че са чакали в студа и дъжда снощи поне четири часа, за да влязат вътре. Още толкова са в самата зала.

  „За първи път и последен участвам в избори. Такава организация на избори няма и в Пакистан“, коментира Симеон Василев, който е заместник-председател на СИК в Тополовград, но години наред е живял в чужбина. След повече от осем часа в залата и прекарани четири пред нея, по обяд днес той вече е махнал маската си, въпреки, че осъзнава опасността от заразата след струпването на толкова много хора.

  “Имам заведение за 14 места, мен затвориха и не мога да работя, а тук сме хиляди хора. Дъжд и сняг ни валя. Една жена получи инсулт в залата, няма кой да повика линейка“, казва той.

  Според него трябва да има съвсем нова организация за провеждането на следващите избори. Око РИК и Информационно обслужване сформират мобилни екипи, които да обикалят общините и на място да направят отчитането на протоколите от секциите, би се спестило време и средства, които сега са дадени за допълнителна храна, организацията на полицейските патрули, които съпровождат СИКовете и транспортните разходи“, смята той.

  За разлика от други области, където имаше сигнали, че след като са били готови с протоколите си членовете на секционните комисии са чакали дълго организацията на транспортирането си, в Хасковско такъв проблем не е имало. Хората обаче смятат, че големият хаос е дошъл от лошата организация на пропускателния режим пред залата, както и от много сгрешени протоколи. Както се и очакваше, пренасянето на вота от машинното гласуване към крайните резултати от протоколите, е затруднило изключително много СИКовете. Хората от секциите обясниха това с пропуски при инструктажите, които РИК направи тази година онлайн заради санитарната криза.

  Според РИК хаосът е дошъл заради това, че пристигащите през нощта членове на секционните избирателни комисии не са се съобразили с инструктажа да останат в автобусите до идването на реда им, за да влязат в залата. Отхвърлено е и предложението да бъдат настанени за няколко часа в осигурената зала в училище Васил Левски, за да не са на студа.

  Друга от причините за дългото чакане е много грешки в протоколите. Прогнозите на РИК за около 80 % сгрушени протоколи е на път да се сбъднат. Очаква се обаче до края на днешния ден да бъдат обработени всички 491 секции в МИР 29-Хасково.

  Сред чакащите чинно да предадат изборните си книжа по обяд бяха и двамата приятели Атанас Власакиев и Симеон Неделчев, които са членове на секция от Ивайловград. Симеон е 79 години и председател на комисията, а Атанас е на 80 години и е заместник-председател. Участвали са в провеждането на повечето избори в демократично време. Въпреки че са осъзнавали, че този вот ще е тежък, казват че са се включили, за да стимулират младите да участват в комисиите.

  “Тежка е ситуацията днес. Вече 12 часа сме в Хасково, пълен хаос е, но без комисии няма как да се проведат изборите, а младите няма много желание да участват. Включихме се, за да ги научим и защото сме мъже. Съдбата ни е научила да не мрънкаме“, казват двамата приятели и обясняват издръжливостта си и с това, че са ловци и са калени в часовете преходи покрай хобито си.

  Въпреки че са представители на различни партии в секционната комисия Атанас и Симеон дават още един съвет на младите. „Приятелството никога не можеш да го наруши. Политическите боричкания са работа на политиците, истинското приятелство не е политика, то е чисто и е въпрос на чест“, казват двамата възрастни мъже. В името на по-доброто бъдеще на младите хора и за по-добри условия те да се завърнат в родината си от гурбета, са гласували и двамата.

  Две дъщери и един син, петима внука и четири правнучета има Симеон. Последното му правнуче се родило само преди месец в Шотландия. „Плачем през  телефона и от радост, и от мъка. Добре че са съвременните технологии, че да си виждаме децата по света.“, казва той и мечтае един ден с всички тях отново да се съберат в България.„Затова гласувах-да бъде по-добре, да повишат заплатите и младите хора да се върнат.“

  „Дано тръгне прогреса, за да вървим към по-добро, хората да не мрънкат, да имат възможност да работят, защото с труд се постига всичко“, казва приятелят му Атанас докато заедно със Симеон и секретарят на секционната им избирателна комисия, който може да им е внук, се отправят  за финалното предаване на протоколите и бюлетините си към екипа на РИК.

  Красимира Славова


   


   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Ба
   Бат Иван
   19 -4
   13:10, 5 апр 2021
   Къде са РЗИ? Защо не глобяват за неспазване на мерките? Ковид ще има за всички и по много след 10 дена ще има цъфнали.
   • Ми
    Милко
    21 -3
    13:42, 5 апр 2021
    Я да видим хасковоските прокурори дали имат топки да повдигнат обвинение към РЗИ след очевадните доказателстава за неизпълнение на служебните си задължения от което са настъпили вредни последствия за здравето на членовете на СИК и РИК. Не са упражнявали контрол за носенето на маски, спазването на дистанция и недопускане на струпване на хора в затворено пространство без вентилация, от което може да се очаква да има заразени с Ковид 19. Има ли държава и има ли прокуратура в Хасково?
   • За година и половина хората разбраха, че цялата Ко истерия е за крадене и на докторите им е много удобно да раздухват страха, защото и те са част от кльопането в Ко далаверата. Изобщо не ги интересува, че се ограничават права, че хората остават без работа. Потвърдиха убеждението от преди Ко истерията, че доктора в България (особено в малките болници) е некадърен и корумпиран и не може да му се вярва.
  • 2
   Ст
   Стоянов
   10 -6
   13:33, 5 апр 2021
   Пунта-демията дава своя резултат,падаме на нивото на украинските фашисти,колкото положението е по-драматично,толкова по-шантави лаладжии се промъкват във властта.
  • 3
   Чл
   Член на Сик
   13 -9
   14:00, 5 апр 2021
   Аз бях снощи до жената, за която дойде линейка и не е получавала никакъв инсулт а падна на стълбите. И въпреки всичко, организация имаше и то добра. Но отвън хората не искаха да спазват никакви правила. Аз като влезнах вътре, тълпата не пускаше да мина нашия секретар. И полицията се наместваше. Нека да бъдем обективни.
   • Чл
    Член на ВИС2
    10 -5
    14:03, 5 апр 2021
    Наистина ли си член на СИК?
   • Зе
    зелен коридор
    2 0
    04:08, 6 апр 2021
    нали уж Ко грипа е много опасен за пенсионерите. Защо СИКовете са пълни с пенсионери, включително и такива, които едва се тътрят?!
  • 4
   И
   И
   14 -5
   14:17, 5 апр 2021
   Не се оплаквайте, като искате пари, ще стойте още 2 дена, защото сте прости и се вързвате на убещания та им.
   • На
    Народен представител
    8 -3
    15:09, 5 апр 2021
    В една дума имате три правописни грешки! За колко умна се имате?... Простакът не вижда повече от носа си! Научете се да пишете и после критикувайте.
  • 5
   To
   toro
   19 -2
   14:43, 5 апр 2021
   За цялостната организация по изборите отговаря областния управител. Журналистите вместо да подтичват и задават глупави въпроси на тея изнервени хорица от сиковете, да идат и питат когото трябва в областна администрация - каква е тая тъпа организация, кой я създаде и по-важното кой отговаряше за спазването и, и не на последно място кой ще носи вина за тоталното неспазване на противоепидемиологичните мерки в залата.
   • Ча
    Чакал
    7 -2
    17:11, 5 апр 2021
    Егати кефа бях забравил за тая кофа. И тя ще ни освободи от присъствието си. Да се връща в Харманли да преглежда хайванчетата, дано за това поне да става!
  • 6
   То
   Тодор
   1 0
   21:18, 5 апр 2021
   За организацията моля да се обръщате към Герб Хасково Айде бакалъм на псувните към тях които без съмнение са заслужени.
  • 7
   Ле
   Лесничея 2
   6 0
   21:33, 5 апр 2021
   Някакви коментари от отговорните институции за безобразното провеждане на изборите ... Никакво спазване на мерки ,всичко само на хартия реалност нулева и областния управител Здравкова къде се крие ?

  Хороскоп за 23.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
  23 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
  23 апр 2021
  Последни новини