От РИК-Хасково очакват тежка и дълга нощ при отчитане на вота от 2-ри април

    Продължително и тежко отчитане на резултатите от вота на 2-ри април за народни представители очакват от Районната избирателна комисия в Хасково. Председателят й адвокат Добромир Якимов прогнозира, че въпреки сериозния опит на колегите си от комисията и Информационно обслужване, и създадената организация, е твърде възможно да се стигне до идентична ситуация като отпреди две години, когато изборните резултати се отчитаха до късния следобед на следващия ден от вота. А негативните очаквания са заради новите изисквания за работа на сиковете-сложното отчитане по протоколите, задължителното видео заснемане и обявяване един път на всяка бюлетина заради гласуването за партиен кандидат и втори път заради преференциите. Той посочи, че ако на предходните избори за парламент всяка СИК е трябвало да изпълни пет контроли, сега става въпрос за 12. Затова призова членовете на секционните избирателни комисии да бъдат отговорни и да се включат в обучението, което РИК организира онлайн на 25 и 26 март от 10 часа. Единственото място, където обучението ще бъде на живо е в община Димитровград на 29-ти март от 9 часа и това ще се случи по искане на местната управа.

    Добромир Якимов представи и обобщение на техническите данни и организацията за провеждане на вота.

    230 500 бюлетини са одобрени за разпечатване на 29 МИР-Хасково.

    Броят на бюлетините е напълно достатъчен да покрие вота дори при желание на избирателите на 100% да гласуват на хартия, уточни той.

    Избирателите в окончателните списъци за региона запазват същия брой като при предходния вот от ноември 2022 година и са 227 101 души.

    За тяхното доверие се борят 172 -ма кандидати от партии и коалиции.

    Решенията досега са за образуването на 475 секции в региона, като 345 от тях са с над 300 избиратели и в тях ще се гласува и с машини и с хартия. В останалите 130 секции, в които избирателите са под 300, вотът ще се упражнява само на харатия. След образуване на секциите в социалните домове, следствения арест и болничните заведения, които се откриват до 48 часа преди изборния ден при минимум 10-ма избиратели, е вероятно броят на СИК-овете да нарасне максимум до 180-181.

    Вече е минало обучението по друга от новостите, въведени за предстоящия вот с новия Изборен кодекс-видеозаснемането в секциите след края на изборния ден. То ще става със смартфони с 13 -пикселова камера чрез инсталирано приложение. Устройствата ще имат само тази функция, като след приключване на изборния ден и преди началото на преброяването председателят на СИК включва мобилното устройство, което ще е поставено на стойки и насочено към мястото, където се броят бюлетините и сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

    Дори и да има проблем със заснемането при отчитането на вота, той ще бъде приет от РИК.

    В Хасковска област изборните книжа и бюлетините ще се приемат в спортна зала“Дружба“, където ще работят 13 екипа на Районната избирателна комисия и на ротационен принцип общо 28 екипа на информационно обслужване.

    Автобусите от общините ще спират на паркинга до комплекс „21 век“. За отчитане екипите на СИК ще влизат под номера и чрез пропускателен режим, за който организацията вече е направена, уточни Добромир Якимов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Их
      Иха
      25 0
      12:53, 23 мар 2023
      Още от сега се знае какво ще стане , дано поне тези дето броят гласовете , могат да смятат колко прави 2 + 2 , ако не знаят ще се мотаят с дни ...
    • 2
      Пр
      Преброител Изборанов
      18 -7
      13:09, 23 мар 2023
      Знае ли се кой печели изборите или още не са заредени резултатите в софтуера на машинките
      • Зн
        Знае се
        4 -1
        22:17, 23 мар 2023
        Знае се ...
    • 3
      Ст
      Стоименов
      0 0
      09:34, 24 мар 2023
      Няма да е никак тежка!
      Хората, просто не искат да гласуват за тези доказано некадърни личности. И няма да има какво толкова да се брои.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини