Окончателно: 7 г. затвор за митничаря, присвоил близо половин милион лева

Окончателна присъда от 7 години затвор вместо 9 години получи разследващият митнически инспектор Димитър Манчев за присвояване на служебни 464 652 лева. Наказанието е потвърдено от Върховния касационен съд, съобщиха от Темида.

Срокът, за който той е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност, както и от право да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление и контрол на чуждо имущество, също е намален от 12 на 10 години.

Манчев беше признат за виновен от Хасковския окръжен съд в това, че през периода юли 2016 година – 20 декември 2017 година в Свиленград, в качеството си на разследващ митнически инспектор е присвоил близо половин милион лева, поверени му да ги пази.

Към 2013 година Манчев имал изтеглени девет кредита към различни банки, които не можел да обслужва. За това прибягнал към присвояване на различни суми от конфискувани като веществени доказателства пари, иззети от трима чужденци на ГКПП „Капитан Андреево“, защото не били декларирани. Митничарят проиграл част от сумите на хазарт в две казина. Един от чужденците спечелил административно дело и поискал да му върнат конфискуваните 100 000 турски лири. Подсъдимият се свързал с негов представител и се опитал да разсрочи връщането на сумата, но последният се оплакал в ДАНС и случаят е бил предаден на прокуратурата.

Окръжен съд –Хасково осъдил Димитър Манчев на 9 години лишаване от свобода и го лишил от право да заема обществена длъжност и да упражнява професия или дейност за срок от 12 години. Той е обжалвал пред Апелативен съд – Пловдив, който намалил наказанието лишаване от свобода на 7 години, а срокът, през който е лишен от права, намалил на 10 години.

Недоволни от решението на Пловдивския апелативен съд останали Апелативната прокуратура и подсъдимият. По време на съдебно заседание пред Върховния касационен съд обаче представителят на Върховна касационна прокуратура пледирал, че не поддържа протеста като заявил, че според него наказанията са правилно наложени от апелативния съд. Самият подсъдим настоявал за намаляване на санкциите.

Върховният касационен съд след като обсъдил исканията е приел, че няма основания за намаляване на наказанието на митничаря, тъй като липсват многобройни смекчаващи вината обстоятелства, апелативните съдии правилно са приели, че деянието е особено тежък случай, а присвоената сума е в особено големи размери.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Тоя е ще да е голям будала митничар! Другите митничари си оправиха живота и фамилиите с години напред а тоя заем след заем теглил. Какъв го търсил на митницата ! Другите митничари казина и игрални зали откриват а тоя ходи след смяна да си харчи изкараните пари в игралните зали на колегите си!
    • Ми
      митничар
      5 -1
      17:09, 5 апр 2021
      Този е срам за митничарското съсловие.
  • 2
    Чи
    Чипо
    14 -1
    12:50, 5 апр 2021
    Това не е митничар, а дознател, работещ в митницата!! Разликата е огромна!
    • Бъ
      бъзз
      10 -1
      14:14, 5 апр 2021
      Той малебито откъде ще знае разликата между разследващ митнически инспектор и класически митнически инспектор.
    • 11
      111
      9 -1
      15:19, 5 апр 2021
      Ако ще и лунен митнически инспектор да е,си е тъп кюнец.
  • 3
    55
    55555
    4 -1
    19:31, 5 апр 2021
    Та те 90 процента са корумпирани и рошеведчии те само заради това стават митничари ама няма кои да ги разследва защото и тези които трябва да го правят са почти като тях
Последни новини