13 °C

Община си направи био градина за детските градини

В грижа за здравословното хранене на най-малките жители в Троян е създадена първата в страната био градина. В нея се произвеждат зеленчуци и плодове за децата в детските градини в града и село Орешак. Инициативата е в изпълнение на Програмата за развитие на детското и юношеското здравеопазване в община Троян, съобщи в интервю за БТА кметът Донка Михайлова.

По думите й, това е един възможен начин да се осигури здравословно хранене на децата. "Ние, общините, можем да го правим без особено големи усилия, като икономисваме средства, които рефлектират върху себестойността на храненето в детските градини. Имаме достатъчно общински земи, както и възможност да ангажираме работна ръка", добави кметът.
Михайлова каза още, че са проучили предварително опита на една френска община, обменили са такъв и с колеги от Италия. Интерес проявяват и от други български общини да последват примера на Троян.
Създадени са две овощни градини. Едната е ябълкова, разположена на три декара. Там са засадени 556 ябълкови дръвчета и очакваната реколта е от около 10 тона годишно. По изчисления на Община Троян за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Има и овощна градина с най-характерния троянски плод - сливите. Тя е вече на 4-5 години, на площ 2,8 декара, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг.

В три оранжерии се произвеждат био зеленчуци. "В момента за засадени най-ранните пролетни зеленчуци - марули и лук, вече ги берем. В средата на април ще засадим домати, а след това краставици и пипер. Във всички градини се отглеждат био плодове и зеленчуци, които са характерни за нашия край и са с гарантирано качество", заяви Михайлова.
За всичко това се грижи един агроном, а в периода на по-активна работа - засаждане или прибиране на плодовете и зеленчуците, се включват служители на звеното по озеленяване на общинското предприятие "Комунални услуги". В определени периоди участват и от общинската администрация.

"Все още не сме правили разчет колко ще струва, тъй като неизвестните са много - колко плодове и зеленчуци ще добием от насадените, каква ще бъде стойността, но във всички случаи става дума за сериозна икономия на финансови средства. Те ще позволят да задържим таксите в детските градини, което е известна грижа и към младите семейства в по-малките градове", посочи кметът.

По думите на Михайлова, през последната година таксите за 4, 5 и 6-годишните деца са намалени, в резултат на подкрепата от държавата за предучилищните групи. Ако едно дете в община Троян посещава детска градина целия месец, родителите плащат около 50 лева за тригодишните и значително по-малко за децата на 4, 5 и 6 години.

"Родителите са доволни, защото са сигурни, че децата им се хранят с чиста продукция. Те са радостни и от конкретната услуга за хранене, която предлагаме - Обединено детско хранене за всички детски заведения в Троян и село Орешак. Създадохме я преди 2-3 години. Предлага се висококачествена храна в детските заведения, която се приготвя под контрола на технолог", заяви Донка Михайлова. В детските градини в община Троян са записани 750 деца.

По-малките, в яслените групи, се хранят от Детска млечна кухня. Тя предлага тристепенно меню, на цена 1,20 лева на ден. Храната се разнася в различни квартали в града и в най-голямото село Орешак. Тя е с високо качество, приготвена по специална технология, съобразена с възрастта на най-малките, уверява Михайлова.

Друга идея, която предстои до няколко месеца да бъде реализирана от екипа на Община Троян, е създаване на кошери и осигуряване на мед за децата, които ползват Обединеното детско хранене. "По примера на организацията в детските градини, следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината по модела обединено хранене, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците и да ги приложим в ученическото хранене", добави кметът.

Михайлова съобщи и за още едно намерение - още това лято да започнат събирането на билки от Троянския балкан, подходящи за съответните възрасти, така че да бъдат приложени към храненето на децата и учениците.

Така Община Троян се старае с конкретни стъпки да осигурява здравословни и качествени продукти и храни за подрастващите. "Нашите разчети са в рамките на тази година да можем да захраним детските градини, а след това ще разширяваме и производството, и институциите, които ще бъдат снабдени с био плодове и зеленчуци", надява се Донка Михайлова.

С екипа й обмислят децата от Дневния център за деца и младежи да имат свое място в зеленчуковата градина, в което да засаждат както зеленчуци, така и цветя, за да могат да продават и да реализират приходи за себе си. Така ще се създаде малко социално предприятие за децата и младежите с увреждания.

"Много сме радостни. Признавам си и една лична слабост. Когато се натрупат повече негативни емоции, отивам на зеленчуковата градина, за да видя как растат зеленчуците и да се уверя, че правим най-доброто за децата на Троян. Това ни мотивира и зарежда с настроение", добави кметът Донка Михайлова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ту
  Турчоляка
  7 -1
  11:22, 6 апр 2021
  Това трябва да се прилага във всички общини в България. Много добра идея
  • Зо
   зори
   3 -2
   11:49, 6 апр 2021
   Да, така е. Трябва да предложим на общинските съветници. И да видим как ще гласуват това.
  • още заплати
 • 2
  Ил
  Илиана
  5 0
  14:30, 8 апр 2021
  В първия момент като прочетох заглавието, помислих че става въпрос за някоя друга държава... Поздравления за кмета на града
 • 3
  Ге
  Георги
  1 0
  20:24, 10 апр 2021
  Адмирации за инициативата! Чисто сърдечно ви приветстваме начинанието! Браво!

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини