14 °C

Едни се борят за 60 млрд., други за бъдеще

"С малко, но завинаги" - беше лозунгът на първата демократична победа в началото на прехода. С доста и задълго - такъв е ефектът на земетръсните промени днес. Ще го резюмирам в шестте най-емблематични промени. 

Анализ от Анна Кръстева професор по политически науки в Нов български университет, доктор хонорис кауза на Университета Лил, Франция, президент на Политическа и гражданска обсерватория (pol-obs.com)

Край на мита за безалтернативността на ГЕРБ

Гражданите го знаеха още от протестното лято, ГЕРБ ни праща Любен Дилов да ни съобщава, че не го разбират и днес.

Десетилетието ГЕРБ може да се резюмира в политическа арогантност, клиентелизъм и неизтощим апетит за превръщане на евросредства в чекмеджета.

"Нямате експертиза, хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал" - реди премиерът под падащ сняг, а гражданите се чудят какъв PR ефект си въобразяват, че постигат медийните му съветници. Но това, за което гражданите въобще не се чудят, е за непоносимостта на политическата арогантност на претенциите на премиера, трайно и стабилно държаш родината ни като най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.

Корупцията и прихваната държава не са вторични резултати от управлението на ГЕРБ, те са неговата същност. Парадоксално, че си ги превръщат и в имиджов бранд: кампанията на ГЕРБ завъртя в оборот "експертния" потенциал на Владислав Горанов и Делян Добрев - емблeматични лица, които дори самият ГЕРБ беше отстранил заради съмнения. Политическата арогантност достига неизменни върхове и в игнорирането постоянните критики - от площада до Брюксел и Вашингтон.

Една четвърт от електоралното тяло е солиден резултат. Чакаме още данни, за да се вгледаме по-конкретно в профила му. Ясно и сега е, че ядрото му е клиентелата, създадена от самия ГЕРБ. Тя има две съставки: администрацията на национално, регионално и локално ниво, назначена с протекции или пряко политически обвързана с управляващите; обръчите от фирми, на които се разпределят евросредства с ангажимента служителите им да крепят електорално модела, който ги храни.

Новите 60 милиарда на брюкселския хоризонт пречат на премиера да слезе достойно от властта. Както купиха десетилетието безвремие, така сега искат да купят и бъдещето ни.

Корнелия Нинова изпразни лявото пространство

Лидерката на БСП отдавна изпразни БСП от съдържание, сега я изпразни и от електорат. Двете страсти на Нинова - кръстоносният поход срещу опонентите й и Истанбулската конвенция - предизвикаха две земетръсни трансформации.

Първата е свеждането на БСП от системна до бутикова лидерска партия. Всички разбраха колко искрено Нинова мрази Истанбулската конвенция, но не разбраха достатъчно какво мисли и прави за бедността, социалните неравенства, дискриминацията.

Втората промяна е също впечатляваща - изпразни се лявото пространство. Чуждестранните наблюдатели не могат да се начудят. Логично, в най-бедната държава се очаква да има силни леви послания и партии. Замяната на лява реторика с националистическа оголи половината партийна сцена.

Ще се запътят ли някои от новите партии към това изпразнено политическо поле е една от постизборните интриги.

От агресивен национализъм към афективен патриотизъм

Не на омразата - това е едно от най-красивите послания на гражданите към политиците. Управленската трибуна, вместо да омекоти крайнодесния екстремизъм на националистите, го усили като мегафон. А нашите националисти обичат да мразят - и малцинствата, и бежанците, които изчезнаха в последните години, но те пак си говорят против, и съседите. Превръщането на езика на омразата в държавна външна политика е един от тежките политически грехове на отишлата си управляваща коалиция.

Българските граждани обичат родината, но предпочитат именно да я обичат, а не да мразят. Афективният патриотичен бранд на Слави Трифонов успя да улови тези нагласи.

Край на ДПС като неформалния втори

От трето на пето място - това е ДПС-земетресението. То отеква както по отношение политическите претенции на партията, така и върху структурирането на цялото политическо пространство.

От началото на прехода ДПС се радва на две политически привилегии. Първата е, че политическото му влияние винаги е било значително по-голямо от електоралната му тежест. ДПС представлява интересите на определена група от населението, а то си отреждаше - и често му отреждаха - ролята на решаващ ключов играч. Втората е, че официалният трети често беше неофициалният втори. Ако ГЕРБ изкара мандата си докрай, това в немалка степен се дължеше и на ДПС, даващо рамо в ключови гласувания в парламента.

Голяма новина е, че слизането от гордото второ/трето към скромното пето място се дължи не на пореден инженерен проект като ДОСТ и други преди него, а отдолу, от гражданския вот, който успя да покаже на политиците подобаващото им място.

Освен като неформална патерица на ГЕРБ ДПС споделя с досегашните управляващи още две политически страсти - арогантността и неудържимата привързаност към брюкселските милиарди. Ако сега наблюдаваме усилното позеленяване на ДПС, то не е заради загриженост за климат и околна среда, а заради най-подходящия бранд, който да им осигури успешна стартова позиция към очакваните 60 милиарда зелени и пост-ковид фондове.

Младите пожелаха бъдеще с гласа си

"Днес има остър дефицит на бъдеще" е политическата диагноза на писателя Георги Господинов. "Искам бъдеще" и "Искам да искам да живея в България" бяха най-ярките послания на протестния площад. Питаха тогава младите дали ще гласуват. Направиха го - за "Има такъв народ" и "Демократична България".

Безспорен демократичен резултат на вота за "Има такъв народ" е, че доведе до урните негласували преди избиратели. Откъде започва този път - от площада или концертната зала, е важно, но още по-важно е, че свършва до урните, до поетата отговорност за бъдещето. Каква политика ще предложи Слави Трифонов в отговор на огромното доверие и очакване на промяна е най-голямата мистерия на тези избори. Ще я наблюдаваме под лупа.

"Демократична България" - ще успее ли да освободи България от хватката на постдемокрацията

"Демократична България" е предвидимият и рационалният глас на бъдещето. И защото завъртяха колелото на промяната с акцията в Росенец, и защото последователно през годините отстояват каузата за съдебна реформа, и защото зелените послания не са мимикрия за фондове, а грижа да се опази малкото останала неразграбена природа.

Преходът започна със сблъсъка между вятъра на промяната от столицата и големите градове и окопаното статукво. Тогава залогът беше преход от комунизъм към демокрация. Днес залогът е отново е демократичен, но различен - необходимостта България да се освободи от хватката на постдемокрацията, на изпразването на институциите от съдържание и подчиняването им на частни интереси.

"Демократична България" отвоюва столицата от постдемократичната хватка на ГЕРБ. Ще успее ли да спечели цялата страна?

Има хоризонт. Много работа предстои.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Га
  Галинов
  4 -8
  09:07, 6 апр 2021
  Глупости на килограм. Др*н-др*н, че пляс... :))) Виж коментара
 • 2
  Го
  Горан
  8 -3
  09:54, 6 апр 2021
  Института по икономика към БАН :
  „Българското населението е най-бедното в ЕС, което е една от главните причини за решенията му за емиграция..“
  Ние това си го знаем и го чувстваме всеки ден на гърба си, но кой ни докара до просешка тояга ?
  Ще могат ли чалга и балерини да оправят дереджето ?
  Слави ще го купят едни кюлчета и едни пачки в едни чекмедженца и ще склони главица, за да стане малката Тиква !
  Демократична България се финансират от Сорос! Те ще защитават чужди интереси.
 • 3
  Ко
  коупцията
  3 0
  16:09, 6 апр 2021
  В България е подхранвана и стимулирана от запада. Проумейте го.
 • 4
  Ех
  ех ама и вие
  1 -1
  07:39, 7 апр 2021
  Промяна трябва да има.Искате Бойко да продължава да ви управлява ли? Искате да сме на същия хал?Искате да имаме такъв главен прокурор? Искате да продължават да се крадат бизнеси и да ви заливат с агитация от сутрин до вечер по телевизора? Едно време по бай Тошово време казваха че не било лошо в затвора зашото те поне били нахранени.Много прост народ сте ако искате Бойко да продължава да ви управлява.Той вече е история и трябва да си отиде. Аз не вярвам че Слави може да направи нещо кой знае какво, но Бойко вече преяде и трябва да се маха.Сега трябва да има нови избори, тези бяха толкова нагласени и ще видите че на следващите избори Бойко ще има много по малко проценти.Той си нагласи комисиите, той си пипа резултатите.Голяма демокрация, голямо нещо.Тоя прост пожарникар трябва да спре да се прави на голямата работа.Това е от мене.Пък тия дето ревете по горе , сигурно има защо, може да сте част от корумпираните дружки на сегашните.Така че млъкнете.И вие се наядохте предостатъчно.
 • 5
  Ky
  Kyx
  1 0
  11:54, 15 апр 2021
  Предсрочни избори СЕГА!

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
23 апр 2021
Последни новини