Резултатите от два експеримента оспорват Стандартния модел във физиката

Предварителните резултати от два научни експеримента оспорват разбирането на физиците за вселената, съобщи Асошиейтед прес.

Най-малките частици не се държат точно така, както се очаква от тях в два дългосрочни експеримента, провеждани в САЩ и Европа. Ако резултатите от тях се потвърдят, ще възникнат сериозни проблеми за физиците и Стандартния модел, който използват, за да описват и разбират как функционира вселената на субатомно ниво.

Специалистът по теоретична физика Матю Маккалък от ЦЕРН каза, че разплитането на мистерията "ни води отвъд настоящото ни разбиране за природата".

Стандартният модел е разработен преди около 50 години. Експерименти, провеждани през годините, потвърждават отново и отново описанията на частиците и силите, които пораждат и управляват вселената. Досега.

Националната ускорителна лаборатория на енергийното министерство на САЩ "Фермилаб" обяви в сряда резултатите от своето изследване, според което магнитното поле около мюоните е различно от очакваното според Стандартния модел. Миналия месец в Големия ускорител на частици в ЦЕРН установиха неочаквано поведение на субатомните частици красиви кварки и вероятно наличие на все още неизвестна субатомна частица.

И в двете изследвания се появяват елементарните частици мюони, които са сходни с електроните, движещи се в орбита около атомното ядро. Мюоните обаче не са част от атома, нестабилни са и обикновено съществуват за около две микросекунди. Когато са открити през 1936 г. в космическата радиация, учените са толкова изумени, че един прочут физик възкликва "Кой поръча това?".

"От самото начало физиците са озадачени", казва Грациано Венанцони, експериментален физик от италианската национална лаборатория, който е един от водещите изследователи в експеримента на "Фермилаб". При него учените пускат мюони в магнитно поле, което ги поддържа по-дълго време, за да могат учените да ги изследват внимателно. Предварителните резултати сочат, че магнитният спин на мюоните е 0,1 на сто по-малък от описаното в Стандартния модел. Това може да не звучи като съществено, но за физиката на частиците е огромна разлика, повече от достатъчна, за да преобърне сегашните разбирания.

Учените се нуждаят от още година или две, за да приключат с анализа на резултатите от експеримента. Ако резултатите не се променят, ще сме направили голямо откритие, казва Венанцони.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини