В Хасково поскъпва тарифата за такситата по общински цени, за крайния потребител -не

 Предложение за повишаване на минималната и максималната стойност на тарифите за таксиметровия превоз ще гледа на заседанието си на 23-ти април Общинският съвет на Хасково. Докладната е внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, след среща с представители от бранша.
 
Вече в града се носят слухове, че поскъпването ще удари здраво по джоба на крайния потребител, но собствениците на таксиметровите компании обещават, че това няма да се случи и сегашните цени за ползване на такси ще се запазят, и обясняват защо.
 
Според решение на ОбС на Хасково от 2014 година за Хасково е определена минимална цена от 0,40 лв. и максимална от 1 лева за дневна тарифа, и минимална цена от 0,60 лв. с максимална от 1,10 лв. за нощна тарифа за таксиметров превоз на пътници за пробег от 1 километър.
 
Превозвачите обаче са поискали корекция на настоящите цени. След среща с таксиметровите превозвачи, е станало ясно,че през последната година цената на горивата се е повишила с 25-30 %, аргументира се в докладната кметът на Хасково.
 
Предвид намалялото потребление на таксиметровите услуги от настъпването на Ковид епидемията, а в същото време и повишаването на горивата, превозвачите искат повишаване на минималните цени за услугата си-съответно на 0,60 лв. за дневната тарифа и на 0,65 лв. за нощната тарифа за километър пробег.
 
Така новото предложение е дневната тарифа да е с минимална цена от 0,60 лв. за километър и максимална 1 лев, а нощната- с минимална 0,65 лв. и максимална както и досега-1,10 лв. за километър пробег.
 
Това обаче не означава, че ще има поскъпване на цената на таксиметровия пробег за крайния потребител, обясни Петьо Делчев, който е представител на таксиметровия бранш.
 
Това покачване се прави заради Наредба 34 от Зaкoнa зa aвтoмoбилнитe прeвoзи, която влиза в сила и която казва, че първоначалната тарифа трябва да бъде два до три пъти спрямо минимaлнaтa цeнa зa eдин килoмeтър прoбeг пo cъoтвeтнaтa тaрифa в нaceлeнo мяcтo. В Хасково минималната цена сега 40 ст, но повечето таксиметрови компании карат на 0,92 лв през деня, а първоначалната цена е 1,35 лв.
 
На практика задействането на Наредба 34 ще принуди таксиметровите компании в Хасково да свалят началната тарифа. Редно е тази цена всяка година да се ревизира, а това в Хасково не правено от 2014 година, казват превозвачите. Затова от бранша смятат, че трябва да се променят чисто административно границите за минимума и максимума на тарифите.
 
Ако предложението на градоначалника бъде прието от Общинския съвет, утре цената за 1 километър за превоз с такси, ако е през деня, ще е 1,35 лв. по първоначална тарифа плюс 0,92 лв. за километър или ако е нощно време, към първоначалната такса добавяме още 1,05 лв. за километър пробег. Това означава, че крайния потребител през деня ще заплати за превоз за един километър 2,27 лв, а за същия курс през нощта-2,40 лева. Точно толкова, колкото би платил и днес за това разстояние, онагледява Петьо Делчев.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    По
    Ползвател
    21 -1
    14:31, 22 апр 2021
    По начало в този бизнес има свръхпредлагане- легално и нелегално. Броят на таситата е поне два пъти по-голям от необходимото за град с размерите на Хасково. Така няма достатъчно работа за всички и това води до лоша услуга със стари и амортизирани автомобили.Лобистки фирми , най-вече от големите градове, от години възпрепятсват приемането на регулация за бизнеса, с която броят да съответства на обслужваното население, да има ограничение за възрастта на автомобилите, квалификацията на водачите и т.н.
    • Мен не ме засяга !
      Аз си имам шофьор станчо тъпото му викат
    • Ми
      Митю ръчиката кученцето
      6 -1
      21:20, 22 апр 2021
      Заповядайте в мойта колиба в КАТ аз и мойте крадливи дъртаци ще ви изтупаме като бръшнян чувал ! Мойте малки но крадливи ръчички ще обърнат хастара на джобове те ви!
      Веднъж ползвали нашите услуги никога няма да повторите
  • 2
    Лу
    ЛУДИЯ ГОТВАЧ
    14 -1
    14:31, 22 апр 2021
    Кмета не се вози на такси! Всички цени се вдигат и вдигат!
  • 3
    Пе
    Петър
    19 0
    18:46, 22 апр 2021
    А когато от 2.60лв за литър, горивата паднаха до 1.60лв с колко намалиха таксиметровите фирми цената за превоз.......!?
    За един приятел питам....
  • 4
    Ев
    Евертъна
    0 -8
    23:42, 22 апр 2021
    Наздраве от Лондон https://www.youtube.com/watch?... Виж коментара
  • 5
    Каква нафта, какъв бензин? 95% от такситата за на газ другите 5% ги държат за сесиите на ХОС, демек, караме на бензин и нафта. Я сметнете пробега за 1 км. с такси на газ да видим кой кум, кой сват и кой е на булката брат. Тези наистина искат да останат без клиенти!
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    4 0
    15:55, 23 апр 2021
    Трябва да има категоризация на таксиметровите услуги,
    която не се влияе само от цената на бензина.
    Нов автомобил с климатик и парно.Вътре е чисто
    и пътуването е приятно… и - стара трошка без
    климатик и парно.Предният ляв прозорец е отворен,
    защото шофьорът пуши и за капак ме залива с чалга,
    а на пода можеш да засадиш картофи.
    Абсолютно не съм съгласен, че и в двата случая
    трябва да платя една и съща сума за километър-пробег!!
Последни новини