23 април - Световният ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

"Един час прекаран в четене, е час, откраднат от Рая" - Тома Уортън 

„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли“ - Декарт

„Книгите са кораби на мисълта, които странстват по вълните на времето и грижливо пренасят своя безценен товар от поколение на поколение“ - Франсис Бейкън 

„Някои книги ни карат да мечтаем, други ни връщат в действителността.“ – Паулу Коелю

Денят е празнуван за първи път през 1995 година на 23 април. На тази дата през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Празникът произхожда от Каталуня.  През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Сервантес. И тъй като този ден съвпада с празника в чест на Свети Георги Победоносец – покровител на Каталуния, в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата. От 1931 година там се появява обичаят да се подарява роза на всеки, който си купува книга.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация. През 2021 Световна столица на книгата е Тбилиси, Грузия.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ай
    Айде
    1 0
    14:36, 23 апр 2021
    Айде, честит празник на Борисов, еднокнижника!
Последни новини