Мъск дава 100 милиона долара награда за метод за премахване на въглерода

Предприемачът милиардер Илон Мъск предложи 100 милиона долара награда за разработване на начини за борба с глобалното затопляне чрез премахване на въглеродния диоксид от атмосферата или океана, предаде Ройтерс.

"В момента имаме само една планета", каза Мъск, който е главен изпълнителен директор на компанията за електромобили Тесла (Tesla Inc). "Дори и при 0,1 процент шанс за катастрофа - защо да рискуваме? Това е лудост!", добави той.

През януари Мъск обяви намерението си да предложи 100 милиона долара награден фонд, а на вчерашния Ден на Земята изложи правилата на състезанието. То ще продължи четири години - до Деня на Земята през 2025 година. Организаторите го нарекоха "най-голямата поощрителна награда в историята".

Наградата за премахване на въглерода от 100 милиона долара има за цел да намери трайно решение за извеждане на 1000 тона от атмосферата годишно, с потенциал това количество да се увеличи драстично.

Премахването на въглерода струва над 300 долара на метричен тон в свят, който всяка година отделя парникови газове, равняващи се на около 50 милиарда тона въглероден диоксид. Към 2050 година може да се наложи да се "улавят" около 10 милиарда тона въглерод, според някои оценки.

Участниците в конкурса трябва да "покажат устойчив път към постигане на ниска цена в мащаб гигатон", посочват на сайта си организаторите от ЕКСПРАЙЗ (XPRIZE).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    На
    нагъл кравар
    0 -1
    15:15, 23 апр 2021
    Кото намери такъв метод ще стане милиардер. все едно аз да кажа -давам сто лева награда ако някой ми работи цял месец.
    • Мл
      млекаря
      0 0
      08:13, 24 апр 2021
      много си тъп
  • 2
    Ша
    Шакир
    0 0
    12:31, 7 май 2021
    Повече дървета много ясно не останаха гори и затова се увеличава въглерода

Видеа по темата

Последни новини