21 °C

Изменението на климата вече незабележимо измества оста на Земята според нови данни

Въздействието на човечеството върху климата на нашата планета е толкова дълбоко, че в продължение на десетилетията се е изместила самата ос, около която се върти Земята, съобщават учени. Според тях повишеното топене на леда променя разпределението на масата на Земята, а то от своя страна - разположението на полюсите. 

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, изследват феномена на полярния дрейф, при който Северният и Южният магнитен полюс на планетата се местят по нейната повърхност, за разлика от географските. Откритията им показват, че повишеното топене на лед на фона на глобалното затопляне е най-вероятната причина за изместването на полюсите от 1981 до 2020 г.

Смята се, че изместването на оста на Земята се дължи на много фактори, включително съществуването на огромни аномалии в разтопено желязо на ядрото ​​вътре в планетата. Но проучванията показват, че има и други фактори и че изменението на климата също може да допринесе за тези процеси.

„По-бързото топене на лед при глобалното затопляне бе най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години“, обяснява водещият изследовател Шаншан Дън (Shanshan Deng) от Института за географски науки и изследвания на природните ресурси в Китай.

Учените свързват тези процеси с ускоряването на топенето на ледниците и, като следствие, с увеличаването на запасите от течна вода на планетата. Според тях повишаването на нивото на Световния океан влияе върху разпределението на масата на Земята и нейното въртене. Всички заедно от своя страна оказват влияние върху изместването на полюсите. 

Макар полярният дрейф е естествен феномен, наблюдаван от учените повече от век, полярния дрейф бързо набира скорост в по-ново време, заедно с промяна на посоката от запад на изток в магнитния Северен полюс, наблюдаван за първи път през 90-те години.

С течение на времето полюсите изминават стотици километри, заради което се налага да се направят корекции на Световния магнитен модел, който е в основата на навигационните системи като GPS.

Според изчисленията на екипа - въз основа на сателитни данни от мисията на НАСА GRACE и оценки на загубите на ледниците и изпомпване на подземни води от 80-те години на миналия век - основният двигател на промяната на полярния дрейф, наблюдаван през 90-те години, е топенето на ледниците.

"По-бързото топене на леда при глобалното затопляне е най-вероятната причина за промяната на посоката на полярния дрейф през 90-те години", обясняват изследователите в своето проучване .

Според изследователите от 1995 до 2020 г. средната скорост на дрейфа се е увеличила 17 пъти в сравнение с периода 1981-1995 г. Според същите учени обаче топенето на лед не е в състояние напълно да обясни тези процеси.

Справка: Polar Drift in the 1990s Explained by Terrestrial Water Storage Changes
S. Deng S. Liu X. Mo L. Jiang P. Bauer‐Gottwein
First published: 22 March 2021 https://doi.org/10.1029/2020GL092114

Източник: Climate Change Has Now Invisibly Shifted Earth's Axis, New Data Reveal,  ScienceАlert

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ко
  Коцето
  3 -1
  23:23, 27 апр 2021
  Ангел Кунчев да пише за влиянието на КОВИД пандемията върху изместването на земната ос и как като се ваксинираме оста ще се върне на мястото си. Тогава и академик може да стане. Докторчето, което за последно е видял пациент на държавен изпит. Маришкия бек. Пази боже, сляпо да прогледне.
 • 2
  Ид
  идва либерален геноцид
  0 0
  13:13, 1 май 2021
  Богатия ще си ползва яхти,самолети и вертолети а бедния ше бъде принуден зимата и единия си реотан за отопление да изключи.
 • 3
  Ее
  Ее
  0 0
  07:15, 3 май 2021
  Пълни глупости на некадърни тарикат учени.Точно обратното. Промяната в наклона на оста води до промяна в климата.
 • 4
  Зи
  Зико
  0 0
  08:36, 7 май 2021
  В исляма има много хадиси за края на света, едната от тях и последна е че слънцето ще почне да гре от запад май натам отиват нещата.

Видеа по темата

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини